Plutajući dok izazvao pobunu kod građana malog nemačkog grada

Stanovnici živopisnog nemačkog grada Bremena besni su jer im ogroman plutajući dok Lurssen brenda, koji drži zaplenjenu megajahtu Dilbar vrednu 600 miliona dolara, blokira pogled na reku…

Više od godinu dana, Lurssen superjahte su bile u centru kontroverzi, ali sve do sada, to nismo mogli reći za istoimeno pristanište. Plutajući dok brodogradilišta Lurssen u Bernu dodaje novi ugao nevolje za brodogradilište, koje je dospelo na naslovne strane zbog zaplene njihovih kolosalnih brodova kao što su Amadea, Nord, Crescent, Valerie i Dilbar. Ovoga puta jedan od najvećih plutajućih dokova nemačkog brodogradilišta, koji se već dve godine nalazi u Bernu, izaziva nezadovoljstvo građana Bremen-Blumentala. Oni insistiraju da se plutajući dok vrati u Hamburg, jer je masivan i ometa njihov pogled.

Pored toga, članovi veslačkog kluba žale se da je njihova oblast sada u senci, remeteći njihov netaknuti pogled na reku Vezer. Štaviše, postoji zabrinutost za životnu sredinu, uz strah od povećanja buke i zagađenja ako se radovi na pristaništu nastave u budućnosti. Trenutno je pristanište zauzeto megajahtom koja je zadržana zbog sankcija EU, čime je pristanište praktično blokirano. Međutim, kada se ovo pitanje reši, nastaviće se rad na sledećem projektu.

Kako je izvestio Buten un Binnen, Lurssen je podneo zahtev za trajnu dozvolu za održavanje plutajućeg doka na Vezeru, ali se stanovnici Bremen-Blumentala protive ovoj ideji. Dok 10 je nesumnjivo jedan od najvećih pokrivenih plutajućih dokova u Evropi, koji meri skoro 1000 stopa u dužinu i 177 stopa u širinu. Lako može da primi najveća svetska luksuzna plovila, kao što je superjahta Dilbar od 512 stopa. S obzirom na to da projektima brodova obično treba 2-3 godine da se završe, ako se dok 10 koristi za novi brod, on bi ostao na mestu duži period, izazivajući dalje nezadovoljstvo među stanovnicima.

Kao odgovor na ovo, stanovnici su podneli zahtev Blumentalskom savetodavnom odboru, pozivajući ga da ne odobri nastavak prisustva plutajućeg doka u Bernu. Međutim, savetodavni odbor Blumentala sam po sebi ne može da pruži rešenje za dilemu stanovnika, niti može da odluči da li se plutajući dok može postaviti na suprotnoj strani Vezera. Savetodavni odbor može da iznese svoje mišljenje o planiranju, ali ovo mišljenje nije obavezujuće za senatorske vlasti, prema Buten un Binenu. Građani se ohrabruju da izraze svoje zabrinutosti savetodavnom odboru, ali konačna odluka će biti doneta u Donjoj Saksoniji.

 

Nemačko brodogradilište je pristalo da svoj projekat predstavi Blumentalskom savetodavnom odboru, gde će se osvrnuti na pitanja i nedoumice kako građana tako i članova savetodavnog odbora. Blumental je živopisno naselje Bremena, smešteno između reke Vezer sa obe strane. Neposredna blizina vode je istorijski učinila Blumental značajnim ekonomskim centrom, prožetim istorijom industrijskog brodarstva. Međutim, ono što zaista definiše privlačnost ovog mesta je njegov neobičan, seoski šarm, koji njegovi stanovnici marljivo čuvaju. Usred svega ovoga, prisustvo masivnog doka zaista deluje kao trn u oku.

Luxury Experience