Pljačka veka: profesionalni lopovi u Berlinu obili visokotehnološki sef i odneli hiljade luksuznih satova

Luksuzni satovi vredni više od 10 miliona dolara ukradeni su u jednoj od najvećih pljački poslednjih godina koja se dogodila u glavnom gradu Nemačke pre nekoliko nedelja.

Prema izveštaju nemačke publikacije T-online, provalnici su uspeli da provale u trezor u vlasništvu kompanije Vallog GmbH koja se nalazi u ulici Fasanenstrasse u Berlinu. Watchmaster, jedan od najvećih evropskih prodavaca polovnih satova, koristi ovaj objekat za skladištenje svojih modela poslednjih nekoliko godina. Navodno, u trezoru je u vreme provale bilo uskladišteno 2200 satova, a lopovi su uspeli da ukradu oko 1000 satova, uključujući Rolex, Patek Philippe, Omega, Audemars Piguet i Breitling, za koje se procenjuje da vrede 14,5 miliona dolara.

U intervjuu za T-online, izvršni direktor Watchmaster kompanije, Tim-Hendrik Majer je istakao da trezor na meti provalnika ima čelična vrata debljine 1,75 metara, alarmni sistem i nekoliko kodova, što ga čini veoma teškim za provalu. Objekat iznajmljuje više od 1.200 „visoko bezbednih sefova bivše privatne banke“ za čuvanje ličnih stvari i blaga. Obim štete koju su naneli pljačkaši za sada nije otkriven jer je kompanija odbila da otkrije informacije tvrdeći da ne želi da ugrozi istragu.

Međutim, ono što je zanimljivo, Watchmaster veruje da satovi verovatno nisu bili primarna meta lopova. Samo mali deo od 1000 satova ukradenih tokom pljačke navodno je bio u vlasništvu Watchmaster kompanije, a ostali su pripadali kupcima koji su svoje satove prodavali preko kompanije. Navodno, Watchmaster je u sredu obavestio više od 900 oštećenih kupaca o krađi satova nakon odobrenja Državne službe kriminalističke policije. Provala se trenutno istražuje, a policija pregleda bezbednosne snimke kako bi identifikovala počinioce.

Watchmaster je kompanija sa sedištem u Berlinu za koju se veruje da je jedan od najvećih evropskih igrača u trgovini sertifikovanih i korišćenih luksuznih satova. Prema zvaničnom sajtu kompanije, već je opsluživala više od 28.000 kupaca od svog osnivanja. Kompanija obično naplaćuje negde oko 15 do 20 odsto provizije od kupaca koji prodaju svoje luksuzne satove koristeći onlajn platformu. Pored Berlina, Watchmaster ima i butike u Londonu i Parizu.

Luxury Experience