Pismo Alberta Ajnštajna predsedniku Frenklinu D. Ruzveltu na aukciji

Vlasništvo nad važnim delom istorije postaje moguće zahvaljujući velikim aukcijskim kućama...

Christie’s nudi jednom srećnom kolekcionaru priliku vrednu 4 miliona dolara za dvostrano pismo koje je napisao Albert Ajnštajn. U ovom važnom pismu, nemački teoretski fizičar upozorava predsednika SAD Frenklina D. Ruzvelta na nezaustavljive planove nacističke Nemačke za nuklearna istraživanja koja uključuju atomske bombe. Pismo, koje je napisao jedan od najvećih i najuticajnijih naučnika svih vremena u kolibi na Long Ajlendu zajedno sa kolegom naučnikom Leom Silardom, osvetljava izuzetno moćne bombe nemačke vlade. Upravo je ovo pismo dovelo do formiranja komiteta i početka Menhetn projekta, na čijem je čelu bio J. Robert Openhajmer.

Pismo poslato predsedniku nalazi se u Ruzvelt biblioteci i muzeju u Njujorku. Christie’s će na aukciji ponuditi drugu, kraću verziju, potpisanu olovkom od strane oca teorije opšte relativnosti o prostoru i vremenu. Pismo prodaje poverilac preminulog suosnivača Microsoft kompanije, Pola Alena, koji ga je kupio od Malkolma Forbsa 2002. godine za 2,1 milion dolara. U 2018. godini, Christie’s je sakupio ogromnih 2,8 miliona dolara za Ajnštajnovo "Pismo Bogu," postavljajući svetski rekord na aukciji u Njujorku.

Pismo koje će biti aukcijano datira iz 2. avgusta 1939. godine i odmah prelazi na stvar: "Gospodine: Nedavni radovi u nuklearnoj fizici učinili su verovatnim da uranijum može postati novi i važan izvor energije." Ostaje da se vidi da li će aukcija u septembru oboriti rekord "Pisma Bogu." Međutim, nema sumnje da postoje velike šanse da nadmaši prethodne rekorde, posebno nakon uspeha filma "Oppenheimer," koji je baziran na ovom incidentu.

Ovaj neprocenjivi deo istorijskog saveta biće na prodaju na Christie’s aukciji u septembru, kao deo jedne od tri aukcije koje sadrže Alenovu kolekciju naučnih i tehnoloških predmeta, čija procenjena vrednost iznosi 4 miliona dolara.

Luxury Experience