Par u Britaniji platio 230.000 evra da ukloni Benksijevo delo sa zida svoje kuće

Benksijev mural na kući bračnog para u Britaniji pretvorio se u "živu noćnu moru" za stanare.

Zamislite da se jednog dana probudite i otkrijete da je Banksi naslikao umetničko delo na fasadi vaše kuće. Vaše iznenađenje prati prijatna pomisao da je vrednost vaše imovine, ako ništa drugo, naglo porasla. Ali ono što vam neće pasti na pamet su odgovornosti koje morate da preuzmete.

Ovo je bila realnost za par u Britaniji koji je jednog jutra otkrio da je Benksi naslikao galeba visokog skoro 6 metara na zidu njihove kuće u Loustoftu. Prema njihovim izjavama to je bio početak „noćne more“. Opštinske vlasti grada su ih obavestile da moraju da potroše oko 46.000 evra za održavanje dela misterioznog umetnika, a zatim su otkrili da će morati i da ga zaštite od vandalizma ili potencijalne krađe.

„Morao sam da unajmim noćnog čuvara da čuva mural jer je neko ukrao deo i pokušao da ga proda na Fejsbuku. Drugi put su vandali uhvaćeni sa desetak limenki bele boje i očigledno su hteli da ofarbaju zid“, rekao je vlasnik kuće u intervjuu.

Umetničko delo je uklonjeno u aprilu nakon što je par angažovao specijalizovanu građevinsku kompaniju i gradske vlasti su odobrile zatvaranje puta zbog radova. Kompanija je ojačala zid sa 12 slojeva smole i pet tona čelika pre nego što je kran od 12 metara uklonio ceo projekat u jednom komadu. Par se sada nada da će prodati umetničko delo i zameniti ga replikom. Prema proračunima, ukupan posao je koštao vlasnike kuće oko 230.500 evra, međutim, zid koji je uklonjen verovatno vredi nekoliko miliona.

„U početku je bilo neverovatno, ali kako su stvari napredovale, postalo je izuzetno stresno. Nisam siguran da Benksi shvata neželjene posledice po vlasnike kuća. Da smo mogli da se vratimo u prošlost, sprečili bismo to“, izjavili su vlasnici.

Umetnik je preuzeo odgovornost za projekat u trominutnom videu na društvenim mrežama pod nazivom „A Great British Spraycation“, u kojem se vidi kako stvara umetnička dela u raznim engleskim primorskim gradovima.

Mural je, međutim, imao pozitivan lokalni uticaj. Portparol Loustofta rekao je za novine: „Umetničko delo je postalo atrakcija za turiste i referentna tačka za područje na nacionalnom nivou.“

Luxury Experience