Odelo Betmena koje je nosio Džordž Kluni uskoro će se naći na aukciji

Zloglasno odelo koje je glumac Džordž Kluni nosio u filmu Betmen i Robin iz 1997. godine upravo je uvršteno na Heritage Auctions sa početnom cenom od 40.000 dolara.

Iako bi ovo odelo moglo biti najsmešniji kostim u istoriji filma o superherojima zahvaljujući naglašenim plastičnim bradavicama, dizajnirano je da bude anatomski ispravno, ili nešto slično tome. Glavni kostimograf filma, Hoze Fernandez, napravio je odelo prema dizajnu ilustratora kostima Majlsa Tevesa. Fernandez je branio svoj rad, tvrdeći da u originalnim stripovima odela izgledaju kao sprej na telu - više kao druga koža nego kao glomazni, neprobojni kostim za telo.

Odelo je napravljeno od livenog penastog lateksa, vinila, smole i kože, između ostalih elemenata. Takođe je stručno oslikano, završeno i sastavljeno na lutki u prirodnoj veličini Džordža Klunija koji je igrao Betmena.

Budući kupac će dobiti sve, uključujući pelerinu u celoj dužini, rukavice i čizme do kolena, zajedno sa samim odelom.

Džoel Šumaher, producent filma, pomogao je u dizajnu odela, ali za razliku od drugih koji su radili na filmu, nije se izvinio u vezi sa plastičnim bradavicama. Potpredsednik Heritage Auctions, Džo Madalena, je jednom rekao: „Šumaher je jednom prilikom izjavio da mu je drago što smo to uradili. I isto nam je drago što sada imamo priliku da ponudimo ovaj deo istorije nekome ko može da ceni kostim koliko je to očigledno činio Šumaher.”

Ovo nije jedini put da su superheroji ušli u luksuzni leksikon u poslednje vreme. U martu je ultra-retka kopija Marvelovog stripa br. 1 prodata za rekordnih 2,4 miliona dolara.