Neverovatno: pronađena retka umetnička dela ukradena iz Luvra

Luvr muzej u Parizu, prošle srede nas je oduševio neverovatnim vestima: uspeli su da povrate set oklopa od srebra i zlata iz ere renesanse, skoro 40 godina nakon što je isti ukraden…

Stručnjak u polju vojnih antikviteta bio je pozvan kao savetnik u slučaju nasledstva u Bordou tokom januara ove godine, kada ugledao luksuzni šlem i oklop u porodičnoj kolekciji, što je u njemu probudilo sumnju i navelo ga da kontaktira policiju.

Kako su organi vlasti kasnije potvrdili, ovi predmeti su identifikovani kao ukradena umetnička dela, sa 31.majem 1983.godine navedenim kao datumom krađe, pod okolnostima koje su još uvek nerazjašnjene. Tužioci Bordoa sada istražuju kako su uopšte ovi artefakti dospeli u posed porodice koja je želela da ih proceni.

Smatra se da su šlem i oklop proizvedeni u Milanu između 1560. i 1580.godine, dok ih je 1922.godine Luvru donirala porodica Rotšild.

“Bio sam siguran da ćemo se jednom ponovo sresti sa njima, budući da su u pitanju zaista jedinstveni komadi. Ipak, nikad nisam mogao ni zamisliti da će situacija biti ovako povoljna, odnosno da su oni i dalje u Francuskoj i zajedno”, izjavio je Filip Malgujres, direktor odseka za umetnička dela baštine.

“U pitanju su prestižna oružja, napravljena virtuozno, kako se danas prave luksuzni automobili. U šesnaestom veku, oružja su postala zaista luksuzni vid umetnosti. Oklop je bio nešto poput ornamenta, što nije imalo nikakve veze sa njegovom svrhom”, dodao je.

Inače, u globalnoj francuskoj bazi ukradenih umetničkih dela postoji čak 100.000 predmeta, sa 900 koji su dodati samo prošle godine. Prema Žan-Luku Martinezu, direktoru Luvra, poslednja krađa u najposećenijem muzeju odigrala se 1998.godine, kada je odnet portret slavnog francuskog umetnika devetnaestog veka, Žan-Batiste Kamile Koroa.

© Agence France-Presse