Neverovatno otkriće: slika koja je pala sa zida zapravo je neprocenjivo umetničko delo

Krađa ikonskih umetničkih dela nije ništa neobično niti nepoznato…

A jedno takvo umetničko delo slavnog Rembranta, za koje je smatrano da je izgubljeno, skoro je ponovo otkriveno tokom simpozijuma koji je održan u Vili Mediči. Slika, The Adoration of the Magi, prema verovanjima potiče između 1632. i 1633.godine. Takođe, smatra se da su jedine kopije koje su preživele, uključujući dobro poznate primerke, smeštene u Geteburgu u Švedskoj i Sankt Peterburgu u Rusiji. Kada se radi o originalu, on se smatra “izgubljenim i nikada viđenim do sada”.

Ipak, original je sasvim slučajno otkriven 2016.godine, kada je doživeo “traumu”, i poslat umetničkom restauratoru, Antoneli Di Frančesko. Komentarišući, Di Frančesko je izjavio: “Tokom mog rada, dogodila se jedna od najlepših stvari koje se mogu desiti – iznenadna svest da stojim ispred dela sjajnog umetnika, koje je mene odabralo kako bi se izbavilo iz tame”.

“To je bio momenat u kom moramo prevazići vertigo koji nas može navesti da potonemo u taj predivni smisao pripadanja istoriji. To je uzbuđenje bez premca, koje vibrira sve dok vas ne uvuče u krug impulsivne, morbidne radoznalosti. Ja se ne borim protiv toga, već dozvoljavam sebi da me čari odnesu”.

Ulje na papiru koji je nalepljen na platno prikazuje nam The Adoration of the Magi, odnosno tri mudra muškarca, koji su posetili bebu Isusa u kolevci. Porodica koja je vlasnik slike će je trenutno zadržati u privatnom vlasništvu, ali možda će je s vremena na vreme pozajmljivati muzejskim i galerijskim postavkama.