Neverovatno otkriće: pronađen vrč sa antičkim rimskim novcem

Arheolozi su slučajno naišli na kolekciju drevnog rimskog novca u zapadnoj Turskoj.

Iako je riznica pronađena 2019. godine, istraživači su tek ove godine saznali koliko je važno njihovo otkriće. Čak 651 srebrni novčić otkriven je u bokalu, iskopanom u drevnom gradu Aizanoi, pod vođstvom istraživača sa Univerziteta Pamukale, kako navodi magazin Smitsonijan. Skriven sa tri ploče od terakote, ovaj bokal je verovatno zakopan tokom perioda prvog rimskog cara Avgusta, koji je vladao od 27. pre Hrista do 14. godine nove ere.

Čini se da sami novčići datiraju još od 75. pne. Kolekcija je verovatno pripadala visokom rimskom vojniku i uključuje 439 denara, vrstu srebrnog novca koji je prvi put predstavljen u trećem veku pre nove ere, i 212 cistoforija, srebrnih novčića iz drevnog grčkog grada Pergama, navodi se u saopštenju za štampu univerziteta. Na većini novčića, kovanih u južnoj Italiji, nalazi se Avgustovo lice, ali drugi nose sličnost Julija Cezara, njegovog velikog strica i usvojenog oca, i Bruta, jednog od kolovođa Cezarovog ubistva.

U izjavi, vodeći arheolog Elif Ozer osvrnuo se na skupinu novčića kao na „vrlo posebnu i jedinstvenu kolekciju“, pre nego što je rekao da je to možda „najposebniji srebrni novac otkriven u poslednje vreme“.

Vrč u kojem su se nalazili novčići otkriven je kao deo šireg napora na restauraciji koji je započeo još 2011. godine, navodi časopis. Nejasno je šta će se dogoditi sa kolekcijom, ali za sada će biti izložena u Muzeju anatolskih civilizacija u glavnom gradu Ankari.

Ovo nije prvi put da su rimske kovanice u vestima poslednjih meseci. Prošlog oktobra, zlatnik koji je bio „gola i besramna proslava“ ubistva Cezara prodat je za neverovatnih 3,5 miliona dolara na aukciji. Na tom novčiću, poput nekih u kolekciji otkrivenoj u Aizanoju, bila je slika Bruta.