Neverovatno: dijamant od 101.38 karata prodat za Bitkoin

Prošlog meseca, po prvi put ikada, 277 godina stara britanska aukcijska kuća Sotheby’s objavila je da prihvata kriptovalute kao metod plaćanja…

Novi istorijski potez dolazi manje od mesec dana, jer je aukcijska kuća postavila svetski rekord za najskuplji komad nakita ikada prodat za kriptovalute, koji uključuje prodaju dijamanta od 101.38 karata po ceni od 12.3 miliona dolara u bitkoinima ili ether valuti prošlog petka. Ovaj dijamant je postao najskuplji fizički predmet ikada javno ponuđen za kupovinu za kriptovalute.

Venhao Ju, zamenik predsedavajućeg Sotheby’s juvelirskog odseka u Aziji, kaže: “Dijamanti su ključni za razumevanje istorije naše planete, podsećajući nas na naše ljudsko stanje i transcendentalnu moć lepote. Sa imenom The Key 10138 želeli smo da proslavimo ove vrline, istovremeno aludirajući na krucijalne funkcije digitalnih ključeva u svetu NFT-a i kriptovaluta”.

Key 10138 je jedan od samo deset dijamanata težih od 100 karata koji su aukcijski ponuđeni. Kruškoliki dijamant prodat je neimenovanom privatnom kolekcionaru.