Neprocenjiivo blago ukradeno iz drezdenskog muzeja

Lopovi su i dalje u bekstvu…

Neprocenjivi dragulji ukradeni su iz Grunes Gewolbe (Zeleni trezor) muzeja u nemačkom drezdenskom zamku prošlog ponedeljka, a mnogi kažu da je ovo najveći gubitak ovog tipa od Drugog svetskog rata.

Muzej sadrži najveću kolekciju dragocenosti u čitavoj Evropi, zbog čega je svakako veoma primamljiva meta za lopove. Kradljivci su u ovom slučaju iz muzeja izneli tri od deset dijamantskih setova, pri čemu se svaki sastoji od trideset sedam delova. Požar je izbio u obližnjoj razvodnoj kutiji, malo pre same pljačke, što je prema mišljenju mnogih bila diverzija koja će onesposobiti alarmni sistem muzeja. Počinioci ovog zločina su potom provalili tako što su uklonili gvozdenu rešetku sa prozora na prizemlju i razbili staklo.

Prema snimcima nadzorne kamere, kada su ušli, dva kradljivca su otišla direktno u sobu sa draguljima, gde su polomila staklenu vitrine. Volker Lange, direktor drezdenske policije, da je ova pljačka bila targetirana. Policija je postavila blokade na putu nakon krađe, ali zbog blizine autobana, lopovi su možda već pobegli kada se to dogodilo. Spaljeni automobil je nađen posle krađe, a neki veruju da je upravo to bilo njihovo vozilo za beg.

Policija je inicijalno procenila da su dragulji koji su ukradeni vredni preko milijarde evra, ali drugi tvrde da je ovaj gubitak neprocenjiv. “Neprocenjivi su – ne može se staviti cena na to. Ne mogu se prodati na tržištu legalnim putem, jer su previše poznati”, izjavila je Marion Akerman, direktor državnih muzeja Drezdena.

Na svu sreću, upravo zbog slave koju ovi dragulji uživaju, kradljivci će biti pronađeni čim budu pokušali da ih prodaju, osim, ukoliko mogu da pronađu pravog kupca. “Lopovi možda pronađu oligarha koji je voljan da plati dobro da se ti komadi sakriju u privatni trezor, a da se potom njima hvale pred svojim najbližim ljudima od poverenja. Ako ne budu uhvaćeni u narednih nekoliko dana, šanse za to će biti drastično manje”, kaže Tobijas Kormind, upravni direktor 77Diamonds.

Takođe, moramo naglasiti da je najdragocenije blago muzeja i dalje bezbedno – Drezdenski zeleni dijamant – i da je on trenutno na pozajmici u Metropolitan muzeju u Njujorku.