Neko je platio 727.000 dolara za originalni crtež sata Patek Philippe Nautilus

Sotheby's sa zadovoljstvom predstavlja aukciju Gerald Genta: Icon of Time, koja slavi najpoznatijeg dizajnera satova svih vremena i čoveka koji stoji iza nekih od najtraženijih satova na svetu.

Sa Sotheby’s Gérald Genta: Icon of Time, ljubitelji satova dobili su priliku da se dočepaju originalne ručno oslikane ilustracije satova. Prodaja umetničkih dela “The Picasso of watchmaking” prvi put je održana u Švajcarskoj, Hong Kongu i Njujorku i online sa 100 originalnih crteža. Genijalni Genta je u svojoj karijeri napravio više od 100.000 crteža. Koristio je super-fine olovke i četkice za slikanje uljem i akvarelom dizajna svojih satova, praveći po jedan svaki dan. Nažalost, većina njih je izgubljena ili uništena, ali 100 specijalnih je stiglo na aukcijski blok.

Na aukciji u Hong Kongu predstavljena su 34 crteža i akvarela. Vrhunac aukcije bio je originalni dizajn Patek Philippe Nautilus iz 1976. koji je prodat za 727.000 dolara. Zapanjujuće umetničko delo ovog legendarnog luksuznog sata dolazi sa podjednako uzbudljivom pozadinom. Sat Patek Philippe Nautilus nastao je kao brza skica na papirnoj salveti u baru u Bazelu. Kada je primetio generalnog direktora Patek Philippe brenda, Filipa Sterna, Genta je počeo da crta. Igrom slučaja, nešto kasnije, kompanija ga je zamolila da dizajnira sat od nerđajućeg čelika, i nastao je Patek Phillipe Nautilus.

Na aukciji u Hong Kongu je takođe bio nikada ranije viđen alternativni dizajn Nautilusa, gde jednostavniji kaiš zamenjuje narukvicu. Taj crtež je otišao ispod čekića za neverovatnih 121.000 dolara. Genta’s Royal Oak biće na aukciji u maju u Njujorku pre nego što se serijal Gérald Genta: Icon of Time završi u junu.