Najveći plavi dijamant na svetu prodat je na aukciji u Hong Kongu

Nije novost da su plavi dijamanti retki i da se često prodaju za ogromne sume novca.

Nazvan „The De Beers Blue“, masivni dragulj od 15,10 karata stepenasto rezan je kategorisan kao „fancy vivid blue“, što je najbolja ocena boja od strane Gemološkog instituta Amerike (GIA). Taj podvig postiže ne više od 1% plavih dijamanata širom sveta, što ga čini jedinstvenim.

Sotheby's je takođe primetio da se samo pet dragulja od preko 10 karata ikada pojavilo na aukcijama, a da nijedan nikada nije bio veći od 15 karata, zbog čega „pojavljivanje ovog besprekornog dragulja predstavlja značajan događaj“.

"The De Beers Blue“ je pronašla Petra Diamonds kao sirovinu od 39,35 karata u aprilu 2021. u svom rudniku Kulinan u Južnoj Africi. Kupio ga je Diacore, koji ga je kasnije ispolirao do sadašnjeg oblika. Komentarišući, Peti Vong, predsednica Sotheby's aukcijske kuće u izjavi je rekla: „De Beers Blue me je očarao od trenutka kada sam ga ugledala. Sa svojom snažnom živom bojom i neverovatno lepim rezom, to je zaista kamen koji se pojavljuje vrlo retko i jednostavno najveći plavi dijamant koji sam ikada videla tokom svoje 31-godišnje karijere u Sotheby's aukcijskoj kući."

Ovaj dragulj, međutim, nije najskuplji te vrste na svetu. “Oppenheimer Blue” od 14,62 karata i dalje je zadržao titulu najskupljeg plavog kamena koji je ikada prodat na aukciji.