Najskuplji konji na svetu

Kada govorimo konjičkom sportu, prva asocijacija je novac. Količina novca koju ovaj sport donosi je neverovatna. Svi u ovom sportu zarađuju -džokeji, uzgajivači, sponzori, TV kompanije kao i kladionice.

Trke konja oduvek su bile stvar prestiža i luksuza, a neretko su vlasnici najskupljih konja šeici, prinčevi, bogataši… Uzgajivači iz čitavog sveta čekaju na sezonu parenja sa nekim od najskupljih primeraka pastuva. Evo nekih imena koja su ušla u anale konjičkog sporta po zaradama.

American Pharoah

Trostruki osvajač krune, konj pod imenom American Pharoah zarađuje ogroman novac i od parenja, pa je od 2015. godine do sada, za svako zdravo ždrebe dobio procenat od $200,000.

Uzgajivačnica Ashford Stud otkupila je prava za ovog konja 2015. godine tako da je ovaj petogodišnji pastuv do sada ovoj uzgajivačnici doneo već $20miliona samo za parenja. To je skoro dva puta više od novca $8.7miliona koji je ovaj konj zaradio u trkačkoj karijeri tokom koje je osvojio 9 od 11 trka. Giant Causeway je konj iz iste uzgajivačnice koji zarađuje samo $85,000 od parenja, dok Tapit uspe da zaradi zahvaljujući svom poreklu i do $300,000 za svako ždrebe.

Frankel

Nepobedivi Frankel je konj koji dobija $150,000 za parenje. Nakon što je okončao karijeru posle 14 pobeda, vladala je velika potražnja za njegovim ždrebcima. Objavljeno je da je ovaj konj samo godinu dana nakon što je otišao u “penziju” zaradio $19 miliona od procenta za parenje, što je skoro 5 puta više nego što je zaradio tokom svoje trkačke karijere. Za ovog konja kažu da je bio jednako zauzet kao pastuv jer su 126 čistokrvne kobile, od 133 koje su mu dovedene na parenje, rodile zdravu ždrebad.

Seattle Dancer

Seattle Dancer je 1985. godine je kupljen po ceni od $13.1 miliona. To je najskuplji prodat jednogodišnji konj ikada na svetu na jednoj aukciji. Da li možete da zamislite koliko bi ovaj konj koštao danas? Kažu oko $30 miliona. Ovaj konj osvojio je bukvalno sve najprestižnije nagrade, jednostavno je bio predodređen za to.

Green Monkey

2006. godine konj po imenu Green Monkey 2 godine star, prodat je za $16 miliona. Čistokrvni konj od oca Forestry i kobile Magical Masquerade je najskuplji trkački konj ikada prodat na aukciji, mada je ovo definitivno bila loša investicija jer ovaj konj posle te prodaje, nije osvojio nijednu titulu, a već naredne godine se penzionisao. Za parenje je kasnije dobijao samo procenat od $5,000 što je praktično ništa naspram Frankela ili American Pharoah.

Fusaichi Pegasus

Najskuplji konj svih vremena je definitivno Fusaichi Pegasus, sa rekordnom zaradom od parenja od čak neverovatnih $60miliona. Konj je osvojio 6 od 9 trka.

N.V.T.

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Trend