Najskuplja slika na svetu je LAŽNJAK?!

Salvator Mundi slika na sebi predstavlja lik Isusa, koji je nazvan muškom Mona Lizom, a u naslove je dospela iz nekoliko razloga…

Prvi razlog je svakako činjenica da je ovo najskuplja slika na svetu, koja je dostigla 450 miliona dolara 2017.godine, dok je najnoviji izveštaji sada nazivaju lažnjakom! Kada su je otkrili, stručnjaci su procenili da je u pitanju davno izgubljeno, ali sasvim autentično delo Leonarda da Vinčija. Ipak, kako se ispostavilo, portret Isusa je samo autorizovan ili nadgledan od strane ovog renesansnog majstora. Prema navodima, slika je delo jednog od njegovih nadređenih ili učenika, a nastala je uz njegovu pomoć.

Umetničko delo je skoro degradirano jer “nije originalni Da Vinči” od strane Museo Nacional del Prado. U muzejskom katalogu, koji sadrži dve liste, slike koje je Da Vinči uradio i one kojima je doprineo, Salvator Mundi potpada pod drugu kategoriju. Kako dalje navode, “Postojali su trenuci kada je Leonardu bilo teško da slika zbog njegovog perfekcionizma, brojnih drugih okipacija, pa su njegovi učenici mnogo zadataka uradili umesto njega”.

Ikonična slika predstavlja nam Isusa kao spasitelja sveta i potiče sa početka 16.veka. Prodata je po ceni od 450 miliona dolara tokom Christie’s aukcije održane u Njujorku, zbog čega je ponela titulu najskuplje. Prema navodima, kupac je bio princ Bader bin Abdula bin Mohamed bin Farhan al-Saud, ali nažalost, ne postoji direktni dokaz njegovog vlasništva.