Najmanja slika sveta sa najvećom cenom

Koliko biste para dali za sliku koja je veličine jednog post-it papirića?

Pa, ukoliko je u pitanju Da Vinčijevo delo, možda biste i platili 12 miliona dolara. Retka skica ikoničnog umetnika skoro je prodata u okviru aukcije Christie’s kuće, baš po pomenutoj ceni.

Nazvana “Head of a Bear”, slika je kreirana tehnikom nazvanom silverpoint, koja uključuje upotrebu tanke, srebrne žice na stilusu, uz pomoć koje se ostavljaju tragovi na papiru. Slika meri 6,75 x 6,75 cm i otišla je u ruke nepoznatnog kupca u londonskom Christie’s odseku, kao deo “The Exceptional Sale” aukcije.

Komentarišući sliku, čelnici aukcijske kuće Christie’s su izjavili: “Crtež je urađen silverpoint tehnikom na bledom papiru. U pitanju je naporna i teška tehnika, koju je Leonardo savladao u mladosti, a naučio ga je njegov učitelj, Andrea del Verokio, vodeći umetnik Firence tog doba”.

Aukcijska kuća dalje je komentarisala da je uprkos svojim malim dimenzijama ova skica izuzetna demontracija Da Vinčijeve neprevaziđene veštine i njegovog stava prema prirodi.

Kako saznajemo, slika je prethodno bila deo privatne kolekcije britanskog slikara, ser Tomasa Lorensa, a prodata je po ceni od 3.40 dolara 1860.godine, što bi u današnje vreme iznosilo oko 428 dolara.