Naga Demi Mur - u Benksijevom fazonu - sa cenom od 2.8 miliona dolara

Da li se sećate kada je za avgustovsko izdanje Vanity Fair magazina, davne 1991.godine pozirala naga Demi Mur, koja je tada bila u sedmom mesecu trudnoće?

U to vreme, naslovnica je smatrana poprilično kontroverznom, ali danas, po svemu sudeći, situacija je daleko drugačija. Čuvena fotografija ponovo se našla u žiži javnosti, ali ovoga puta u formi dva metra visokog platna, koje potpisuje Benksi. Budući da je ovo umetničko delo urađeno u celosti u njegovom poznatom stilu, dva metra visoko platno predstavlja nam nagu figuru u drugom stanju koja mazi svoj stomak, ali nosi masku i puši cigaretu.

Prema navodima, ova Benksijeva tvorevina debitovala je na njegovoj izložbi iz 2006.godine, Barely Legal, koja je zauvek promenila njegov imidž. Sada, ovo umetničko delo postaje deo Sotheby’s aukcije, koja će biti održana 25. marta, sa procenjenom vrednošću od 2.8 miliona dolara. Ema Bejker, direktor prodaje savremenih umetnosti Sotheby’s London, izjavila je: “Ova slika je otelotvorenje njegovog humora i smelosti. On ismeva slavnu ličnost, ali to ne radi samo u formi parodije, već na mnogo više nivoa. Možete je posmatrati kao modernu boginju plodnosti, posebno u kontekstu fine umetnosti”.

Kako saznajemo, sliku prodaje privatni vlasnk i ovo je prvi put da se ona našla na aukciji. Pre izvesnog vremena, čuveni umetnik je ostavio niz društveno značajnih poruka kako bi inspirisao ljude da nose maske, crtajući grafite po londonskoj podzemnoj železnici.