Na prodaju najstariji japanski viski

Ljubitelji viskija će biti oduševljeni najnovijom ponudom…

Najstariji japanski viski, Yamazaki 55-Year-Old, dostupan je za kupovinu po ceni od 75.000 dolara. Ovaj singl malt proizveden je u ograničenom izdanju od samo sto flaša, a biće prodat kao deo Bonhams aukcije koja će se održati idućeg meseca. Viski je 1955.godine ostavljen da sazreva, da bi po prvi put bio flaširan i pušten u prodaju 2005.godine, a smatra se jednim od najboljih japanskih viskija ikada. Sa 46% alkohola, ovaj viski je sazrevao pet godina više od traženog Yamazaki 50-Year-Old.

Pored sastava, pakovanje ovog singl malt viskija je posebno ekskluzivno. Obmotano ručno izrađenom Echizen Washi trakom i vezano tradicionalnim Kyoto pletenim kanapom, viski je predstavljen u crnoj Mizunara kutiji od hrastovine, koja je tretirana Suruga lakom. Baza flaše na sebi nosi ime kupca sa brojem 55 u zlatnim tonovima.

Komentarišući ovaj viski, Danijel Lam, direktor Wine & Spirits Asia iz Bonhams aukcijske kuće, rekao je: “Jako smo uzbuđeni što ćemo biti prva internacionalna aukcijska kuća koja će ponuditi istorijsku i esktremno popularnu flašu viskija svetskoj publici, koja već sada ima snažan apetit prema finom japanskom viskiju. Samo jedna od 100 proizvedenih, ova lepota u boji ćilibara nastala je kao delo najprestižnije destilerije, a poseduje neverovatno retkost i kvalitet”.

Viski u sebi nosi ukus rajskog drveta i sandalovine, zajedno sa voćnim notama i slatkim ukusom koji ostavlja iza sebe.