Na prodaju izvorni kod čitavog interneta

Ponude kreću od 1.000 dolara, ali se očekuje da će cena na kraju biti mnogo, mnogo veća…

Britanski kompjuterski naučnik, Tim Berners-Li prodaje originalni izvorni kod za svoju najslavniju kreaciju – World Wide Web – u formi NFT-a. Prema najavama, njegov rad koji će biti deo ponude aukcijske kuće Sotheby’s koja će trajati do kraja ovog meseca, imaće početnu cenu od 1.000 dolara, ali se već sada može pretpostaviti da će krajnja cena biti daleko veća.

Profit od prodaje će otići u humanitarne svrhe, tačnije fondacijama koje podržavaju profesor MIT univerziteta i njegova supruga, mada su nazivi organizacija za sada nepoznati. Fajlovi sa vremenskim oznakama sadrže 9.550 linija originalnog programskog koda koji je Berners-Li napisao. Kod je od tada služio u formi osnovnih struktura interneta: Hypertext Transfer Protocol (HTTP), Hypertext Markup Language (HTML) i Universal Document Identified (URI). Pored fajlova, digitalni poster sa Pyhton podrškom koji služi kao vizualizaicja koda i sadrži digitalni potpis svog izumitelja, takođe će biti deo ponude, baš kao i ručno napisano pismo Bernersa-Lija u kom on detaljno opisuje svoju kreaciju iz 1989.godine, a koja je nastala dok je radio u CERN-u, istraživačkoj laboratoriji u Švajcarskoj.

“Njegov izum kreirao je sasvim novi svet i uveo demokratiju u deljenje informacija”, kaže Kasandra Haton, direktor za odsek nauke i popularne kulture aukcijske kuće.

Iako je Bernersov kod otvoren od 1993.godine, tačnije dve godine nakon što je prva web stranica sa podrškom njegovog koda postala živa, aukcija predstavlja priliku da posedujete ultimativni, digitalno rođeni artefact.

“Pre tri decenije, kreirao sam nešto što je, uz pomoć velikog broja saradnika širom sveta, postalo moćni alat čovečanstva”, izjavio je Berners-Li. Naučnik, koji je takođe glavni tehnološki direktor bostonskog startapa Inrupt, dodao je da je NFT idealni format i najbolje sredstvo posedovanja koje postoji.