Mrtva trka - koji će milijarder prvi otići u svemir?

I dok se trka između najbogatijih ljudi na svetu nastavlja, Ričard Brenson je po svemu sudeći napravio raketni korak napred...

Britanski biznismen najavio je da će odleteti u svemir ovog jula, samo nekoliko dana pre svog kompanjona milijardera, Džefa Bezosa. Prema najavi Virgin Galactic kompanije, čiji je Brenson vlasnik, sledeći test let će se odigrati 11.jula, a osnivač kompanije će biti među šest putnika koji će se otisnuti u tu neverovatnu avanturu. Ove vesti dolaze nedugo nakon što je Bezos najavio da će on, sa svojom Blue Origin kompanijom otići u svemir 20.jula, zajedno sa još pet putnika.

Ukoliko Brensonova misija bude uspešna, pobediće Bezosa u ovom poduhvatu za celih devet dana i biće prvi milijarder u svemiru, koji je dostigao nedostižno u svemirskoj letelici sopstvene kompanije.

"Oduvek sam bio sanjar. Majka me je naučila da nikada ne odustajem i da uvek stremim ka zvezdama. 11.jula, taj san će postati stvarnost za mene, jer ću biti deo posade sledećeg Virgin Galactic svemirskog leta", izjavio je Brenson na Twitteru.

Inače, ovo će biti četvrti put u svemir za Virgin Galactic. Krilati raketni brod će biti lansiran iz Novog Meksika, a Brensonu će se pridružiti još pet zaposlenih. Bezos će, sa druge strane, u svemir otići sa svojim bratom, Markom Bezosom, pobednikom humanitarne aukcije vredne 28 miliona dolara i legendarnim pionirom aeronautike, Vali Fank, koja je čekala oko šezdeset godina da ode u svemir.

Treći član milijarderskog kluba, Elon Mask, koji šalje ljude u svemir uz pomoć svoje kompanije SpaceX od 2020.godine, izvešće prvi privatni svemirski let sa klijentima u septembru ove godine, ali neće biti deo posade.

Kada se radi o predstojećim letovima, oba milijardera će imati neznatno različita iskustva. Virgin Galactic raketni brod će biti lansiran iz aviona i popeće se do visine od oko 88 kilometara. Za razliku od njega, New Shepard svemirski brod Blue Origin kompanije Džefa Bezosa biće lansiran sa zemlje, a dostići će visinu od oko 106 kilometara. Obe visine se smatraju ivicom svemira.

Letovi će trajati oko deset minuta, dok će posada iskusiti oko tri minuta bestežinskog stanja. Kada dođe vreme za povratak na Zemlju, Virgin Galactic letelica će sleteti na pistu, dok će Blue Origin ispustiti kapsule, koje će se uz pomoć padobrana spustiti na pustinjsko tlo.

Poput Maska, Bezos i Brenson planiraju da šalju klijente u svemir nakon sopstvenih avantura. Virgin Galactic, koji je incijalno nudio karte za 250.000 dolara, već ima više od 600 rezervacija, a Blue Origin tek treba da najavi svoj raspored ili cene karata. Bilo kako bilo, u tom delu priče, za sada barem, Mask pobeđuje obojicu.