Mona Liza: Vrednost slike Leonarda da Vinčija u današnjem novcu je zapanjujuća

Ako bismo zamolili nekoga da nam kaže prvu sliku koja mu padne na pamet, onda bi odgovor verovatno bio Mona Liza Leonarda Da Vinčija.

Čuveno umetničko delo koje se nalazi u muzeju Luvr u Parizu nastalo je između 1503. i 1506. godine u Firenci i danas ga prepoznaje skoro svako na planeti.

Ako neko poseti Luvr, odmah će shvatiti da je njegova najveća atrakcija upravo ova slika. Hiljade turista svakog dana pravi redove da je vide i dive joj se izbliza. Ali zašto je Mona Liza tako poznata?

Mnogo se govori o izgledu, ali i osmehu žene koju je naslikao Da Vinči. Tehnike koje je koristio majstor italijanske renesanse su jedinstvene i pionirske. Slika je revidirala pravila umetnosti i o njoj se raspravlja i danas.

Ova slika je uspela čak da uđe u pop kulturu i nađe se na posterima, majicama, šoljama, filmovima, pa čak i čokoladama. Koliko bi sada mogla da košta ova slika? Istina je da je veoma teško tačno proceniti i izvesno je da se u bliskoj budućnosti nikome neće prodati.

Ono što znamo jeste da je 1962. godine Mona Liza bila osigurana na astronomsku sumu od 100 miliona evra. Šta ovo praktično znači? Ako uzmemo u obzir inflaciju onda bi u današnjem novcu vrednost slike dostigla 867 miliona evra ili bi bar bila osigurana na taj iznos.

Da podsetimo, najskuplja slika ikada prodata je još jedno delo Leonarda da Vinčija, Salvator Mundi. Na slici vidimo Isusa u plavoj renesansnoj tunici. Prodata je za 450 miliona dolara nepoznatom kupcu 2017. godine, a od tada je oko slike bilo mnogo pompe.

Luxury Experience