Milijarder Ken Grifin upravo je donirao 300 miliona dolara Harvardu

Osnivač kompanije Citadel, Ken Grifin donirao je 300 miliona dolara Univerzitetu Harvard.

Kada se nečija vrednost procenjuje na više od 34 milijarde dolara, 300 miliona dolara izgleda kao sitnica. U svakom slučaju, taj iznos je upravo donirao osnivač Citadel kompanije Ken Grifin Univerzitetu Harvard. Milijarder je dao još 150 miliona dolara istoj fondaciji 2014. Najnovija donacija je posebno namenjena Univerzitetskoj školi umetnosti i nauke.

„Rešićemo mnoge probleme sa kojima se svet danas suočava sa intelektualnim kapitalom i finansijskim resursima — a intelektualni kapital je ono za šta se Harvard zalaže“, rekao je Grifin.

300 miliona dolara je neograničeno finansiranje, što znači da bi moglo da ide na fakultete Harvarda, na njegove potrebe, više od 25 biblioteka i 10 muzeja.

Grifinove donacije Harvardu već su podržale stipendije u ime njegovog dede, istraživanje matičnih ćelija i stvaranje profesorskog mesta na Harvardskoj poslovnoj školi. Kako bi mu se zahvalio na njegovoj najnovijoj donaciji, Harvard će jednu od svojih škola preimenovati u „Graduate School of Arts and Sciences Kenneth C. Griffin“.

Grifin je započeo karijeru u svojoj studentskoj sobi kao student druge godine na Harvardu, pre nego što je 1989. osnovao sopstveni hedž fond. Od tada, njegova karijera je stalno išla uzlaznom putanjom. Prošle godine, prema Bloombergu, kompanije Citadel i Citadel Securities su zabeležile rekordnu dobit.

Ukupno, milijarder je izdvojio oko 2 milijarde dolara tokom godina u donacijama i planira da nastavi da donira Harvardu. „Duboko i lično cenim poverenje koje je pokazao nama i našoj misiji da činimo dobro u svetu“, rekao je predsednik Harvarda, Lari Bakou.

Grifin nije jedini milijarder koji podržava univerzitet. Mark Zakerberg i Prisila Čen donirali su 500 miliona dolara za osnivanje instituta za veštačku inteligenciju, dok je osnivač hedž fonda Džon Polson dao 400 miliona dolara školi i inženjerstvu i primenjenim naukama.

Luxury Experience