Milijarde, avioni i palate: kako će Ališer Usmanov i Irina Viner podeliti imovinu

Za ruskog milijardera i njegovo bogatstvo saznali smo nakon sankcija Rusiji, kada je njegova vredna imovina zaplenjena.

Nakon zaplene jahte i brojnih vila, milijarder se razvodi. Brak sa Irinom Viner, legendarnom intstruktorkom ritmičke gimnastike, trajao je 30 godina i došao do kraja i postavlja se pitanje: šta će supružnici deliti i kako?

Ališer Usmanov je ruski milijarder, nalazi se na sedmom mestu na listi najbogatijih ljudi u zemlji, a njegovo bogatstvo se procenjuje na 11,5 milijardi dolara. Među glavnim imovinama koje se pripisuju njemu su kompanije kao što su Metalloinvest, Udokan copper, Megafon, JV AliExpress Russia i Ackermann Cement. Osim toga, američki časopis Bloomberg Markets je 2013. godine nazvao Usmanova jednim od najuticajnijih biznismena na svetu.

Irina Viner je poznati trener u ritmičkoj gimnastici koja je trenirala mnoge olimpijske šampionke. Kako je postalo poznato, par je odlučio da se razvede početkom maja i podneo odgovarajuću prijavu sudu. Razgovor između predstavnika stranaka održan je 19. maja, a u slučaju razvoda, supružnici će morati da podele imovinu.

Vredi napomenuti da sada to neće biti posebno lako učiniti - 28. februara 2022. EU je uvela sankcije protiv Usmanova, kojima su se pridružile i druge zemlje, a od 16. marta Usmanov je na listi prioritetnih kontrola američkih sankcija. Biznismen je podneo pobijanje sudu, ali odluka još nije doneta.

Usmanovu je zabranjen ulazak u zemlje EU, sva imovina u EU mu je zamrznuta. Pod američkim sankcijama su i njegova jahta i privatni avion.

AVION AIRBUS A340-300

Širokotrupni model je namenjen za prevoz putnika, ali je po specijalnoj narudžbini avion prilagođen za privatnu liniju. Tačna cena aviona nije poznata, ali je suma definitivno veća od 350 miliona.

DILBAR JAHTA

Legendarna jahta vredna 600 miliona dolara trenutno je zaplenjena od strane nemačkih vlasti.

IMOVINA U UJEDINJENOM KRALJEVSTVU

U Velikoj Britaniji su takođe zaplenjena imanja Ališera Usmanova. Obe vile su pravo istorijsko blago: jedna od njih podignuta je u prvoj polovini 19. veka, druga - početkom 16. veka.

VILA U JURMALI

Dvospratna plava vila nalazi se na velikoj zelenoj parceli u Jurmali i ima sopstveni izlaz u Riški zaliv. Na teritoriji se nalazi i bazen i zimska bašta.

IMANJE U NOVOGORSKU

Žena milijardera živi u zasebnoj kući. Irina Viner poseduje veliko rusko imanje u Novomgorsku, blizu Moskve, pored glavne sportske baze zemlje, u kojoj žive i treniraju gimnastičarke, izgrađeno, inače, novcem Usmanovih. Ekološki čist prostor, dekor sa elementima ruske dače i orijentalnim motivima - lepota kuće je impresivna.

PALATA U TAŠKENTU

I, konačno, u Uzbekistanu se nalazi impresivan kompleks sa luksuznom dvospratnom palatom, bazenom i đakuzijem.

Kako će bivši supružnici podeliti imovinu, ostaje da vidimo.