Meštani besni nakon što su turisti na luksuznoj jahti izazvali veliki požar na grčkom ostrvu

Meštani su besni nakon što su turisti koji su pravili žurku na svojoj višemilionskoj superjahti ispalili vatromet, što je izazvalo veliki požar koji je spalio borovu šumu na grčkom ostrvu.

Luksuzne jahte su brojnim imućnim ljudima širom sveta privlačne zbog obećanja apsolutne privatnosti—ono što se dešava na jahti, ostaje na jahti. Ove plutajuće palate su sinonim za ekskluzivnost i eleganciju, gde se proslave odvijaju iza vela tajnosti. Međutim, za grupu turista koja je želela spektakularni vatromet dok su krstarili i slavili oko grčkog ostrva Hidra, njihova zabava se brzo pretvorila u vatrenu katastrofu.

Prema medijskim izveštajima, u petak, 17 turista iz Kazahstana uživalo je u raskoši svoje jahte i želelo je vatromet kao deo njihove raskošne zabave. Tada je večer dobila neočekivan i opasan zaokret. Iskrice iz njihovog vatrometa su pale na jedinu borovu šumu na ostrvu, zapalivši je. Uprkos njihovim paničnim naporima, posada i gosti jahte od 180 stopa (verovatno čarter) nisu uspeli da obuzdaju buktinju. Obavestili su vatrogasce i pobegli sa mesta događaja, što su takođe videli i drugi brodovi u regionu.

Grčke vlasti su intervenisale, privremeno uhapsile 13 članova posade i detaljno pretražile plovilo. Gradonačelnik Hidre, Giorgos Koukoudakis, bio je ogorčen i izrazio je svoje nezadovoljstvo, obećavajući pravne mere protiv odgovornih. Takođe je ukazao na širu sliku i pozvao na korektivne mere stvaranjem većeg broja protivpožarnih puteva i pristupnih puteva u šumama, ističući visoku ranjivost Grčke kada se radi o požarima.

Javnost je reagovala na incident sa sličnim besom kao i gradonačelnik. Prema SWR3, besni korisnici interneta su zahtevali stroge kazne, sa komentarima poput „Zaključajte ih!“ i „Podmetanje požara mora biti mnogo strože kažnjeno!“ Situacija sa požarima u Grčkoj je toliko ozbiljna da vlasti upozoravaju ljude da ne roštiljaju na otvorenom ili koriste alate za zavarivanje ili brušenje, dok se ova žurka na jahti nije libila da ispaljuje rakete u vetrovitom području. Kao što stara izreka kaže, „Bolje sprečiti nego lečiti“, ovaj incident je bio snažan podsetnik na tu istinu.

Luxury Experience