Meni večere prve klase sa 'Titanika' mogao bi da dostigne i do 86.000 dolara na aukciji

Ispostavlja se da je Titanic služio hranu jednako bogatu i glamuroznu kao i njegovi najpoznatiji putnici…

Meni za večeru na brodu 11. aprila 1912. godine izlazi na aukcijski blok, izvestio je The New York Times u četvrtak. Kao jedini poznati primerak sa te večeri očekuje se da će biti prodat za do 70.000 funti, ili oko 86.000 dolara. Pored liste jela koja su te večeri služena, meni pokazuje i reljefno crvenu zastavu White Star Line i oštećenje od vode.

"Originalni meniji Titanika, oni jednostavno nisu otkriveni," rekao je Endrju Oldridž, generalni direktor aukcijske kuće Henry Aldridge & Son, koja prodaje meni. "Znamo gde se većina njih nalazi. Tako da imati potpuno novo otkriće ove prirode i ovog kalibra je veoma, veoma uzbudljivo."

Meni, koji je od tri dana pre nego što je Titanic udario u santu leda i potonuo, opisuje bogat, raskošan obrok za goste prve klase. Njihove opcije su uključivale lososa sa sosom holandez, jagnjetinu sa sosom od mente, ramstek sa kremom od rena i patku sa sosom od porta. Prilozi su varirali od pirea od paškanata do kuvanih krompira, dok su kao desert mogli dobiti puding Viktorija, kajsije bordaloe ili francuski sladoled.

Nekoliko menija sa ovog putovanja se pojavilo na aukcijama u prošlosti, postavljajući pretpostavku za visoku procenu. U 2012. godini, meni prve klase sa poslednjeg ručka na brodu prodat je za 120.000 dolara, dok je meni sa poslednje večere prve klase prodat za 118.000 dolara u 2015.

Pored menija od 11. aprila, Henry Aldridge & Son prodaje i druge artefakte sa Titanika, uključujući tartansku ćebad pronađenu u čamcu za spasavanje (očekuje se da će dostići do 100.000 funti, ili 122.568 dolara) i džepni sat u vlasništvu jedne žrtve (sa visokom procenom od 80.000 funti, ili 98.054 dolara). Sve je to deo dugogodišnje istorije prodaje predmeta sa Titanika onima koji su fascinirani jednom od najgorih pomorskih katastrofa u istoriji.

"Predmeti na brodu, ili odneseni od strane putnika ili posade, ili pronađeni plutajući u moru prodavani su više od 50 godina od strane preživelih, njihovih potomaka, trgovaca pomorskim suvenirima i aukcijskim kućama sa obe strane Atlantika," rekao je Čarls Has, predsednik Titanic International Society, za The New York Times.

Meni prve klase je samo najnoviji primer toga, dajući nam uvid u to kako je život na Titaniku izgledao.

Luxury Experience