Masivni dijamant od 1.080 karata otkriven u Bocvani

Kompanija Lucara Diamond objavila je otkriće masivnog dijamanta od 1.080 karata pronađenog u rudniku Karove u Bocvani.

Njegove dimenzije su 82,2 x 42,8 x 34,2 mm i stručnjaci ga opisuju kao vrhunski beli dragi kamen tipa IIa. Impresivno otkriće je četvrti dijamant izvađen iz rudnika od 2015. godine, a takođe ulazi u istoriju kao sedmi najveći dijamant ikada otkriven i jedan od pet najvećih bezbojnih dijamanata svih vremena.

Rudnik Karove u Bocvani, u 100% vlasništvu Lucara Diamond kompanije, poznat je po nekim od najvećih dijamanata svih vremena. Otprilike polovina od deset najvećih ikada otkrivenih dijamanata pronađena je na lokalitetu u Južnoj Africi. Dijamant koji se može uporediti sa „novom stenom“ od 1.080 karata je Lesedi La Rona od 1.109 karata, koji je otkriven u rudniku Karove 2015. Među ostalim značajnim dijamantima su 1.758 karatni Sewelo koji je pronađen 2019. i 1.174 karatni dijamant koji je otrkiven 2021.

Novootkriveni dijamant po klasifikaciji tipa IIa svrstava se u retke dijamante. Poznato je da ove vrste dragog kamenja nemaju merljive nečistoće azota, često su bezbojne i naravno vrhunskog kvaliteta. Stručnjaci veruju da je možda bilo više dijamanata ove veličine, ali su razbijeni na manje komade tokom procesa pronalaska. Shodno tome, poboljšanja u tehnologiji koja se koristi za iskopavanje menjala su se tokom vremena. Najnovije otkriće kompanije Lucara pronađeno je pomoću Coarse XRT, rentgenske tehnologije dizajnirane da spreči da se kamenje razbije tokom vađenja.

Dijamanti su prvi put otkriveni u Bocvani 1950-ih. Između 1960. i 1980. zemlja je imala najbrži ekonomski rast na svetu, vođen uglavnom rudarskom industrijom. Zemlja trenutno ima najveći BDP po glavi stanovnika u celoj kontinentalnoj Africi. Industrija dijamanata čini 40% GSP-a i 90% njenog izvoza. Lokalni stanovnici takođe imaju koristi od prirodnih dijamanata. Svako dete u Bocvani ima zagarantovano besplatno osnovno i srednje obrazovanje, a doprinosi za životnu sredinu pomažu u očuvanju divljih životinja.

„Lucara sa izuzetnom zadovoljstvom izveštava o pronalasku još jednog velikog i visokokvalitetnog dragocenog dijamanta. Kako napredujemo u rudarstvu dublje i prelazimo na podzemnu eksploataciju, prevlast velikog kamenja visoke vrednosti se povećava, u skladu sa modelom resursa, i podržava jak ekonomski razlog za ulaganje u podzemnu ekspanziju što će produžiti život rudnika najmanje do 2040. godine“, rekla je Eira Tomas, generalna direktorka kompanije.

Luxury Experience