Maradonin dres razbio sportske aukcijske rekorde

Dres koji je argentinska fudbalska zvezda Dijego Maradona nosio kada je postigao svoj čuveni gol "Božja ruka" tokom Svetskog prvenstva 1986. upravo je prodat za rekordnih 9,3 miliona dolara.

Sotheby's je objavio da prodaja Maradoninog dresa sada drži aukcijski rekord za bilo koji komad komad sportske memorabilije. Prethodni rekorder, bejzbol dres koji je Bejb Rut nosio kada je igrao za New York Yankeese, koštao je 5,6 miliona dolara 2019.

„Ljudi shvataju da se ovi predmeti mogu ceniti kao umetničko delo“, rekao je Bram Vater, šef modernih kolekcionarskih predmeta u aukcijskoj kući Sotheby's.

Tokom tog četvrtfinalnog meča Svetskog prvenstva, između Argentine i Engleske, tada 25-godišnji Maradona postigao je dva najzapaženija gola u fudbalu. Prvi, u kojem je neslavno postigao gol rukom, igrač je opisao kao napravljen „malo Maradoninom glavom, a malo Božjom rukom“, otuda i nadimak dresa. Drugi je nazvan „golom veka na Svetskom prvenstvu“, prema glasanju FIFA.

Posle utakmice, u kojoj je Argentina pobedila rezultatom 2-1, igrači su tradicionalno razmenili dresove, a Maradonin je završio u rukama Stiva Hodža.

Stiv je svoju "svetinju" čuvao, a onda je odlučio da je proda i za taj posao angažovao najpoznatiju aukcijsku kuću Sotheby's. Portparol aukcijske kuće Sotheby's potvrdio je da dres nije opran od utakmice.

„Bila je apsolutna privilegija igrati protiv jednog od najvećih i najveličanstvenijih fudbalera svih vremena“, rekao je Hodž u saopštenju. „Dres Božja ruka ima duboko kulturno značenje za svet fudbala, narod Argentine i narod Engleske i siguran sam da će novi vlasnik biti vrlo ponosan što poseduje najlegendarniji fudbalski dres na svetu.“