Majka svih pljački: kradljivci odneli markice i kaligrafiju u vrednosti od 516 miliona dolara

Po svemu sudeći, 2020.godina je loša za sve…

Ipak, za Fu Čunksiaoa, kolekcionara iz Hong konga, kome su kradljivci odneli kolekciju markica i kaligrafije, vrednu 516 miliona dolara, u sred bela dana. Policija Hong Konga trenutno traga za tri muškarca koja su izvela najveću pljačku u istoriji ovog grada, provalivši u njegov stan. Ukradena dobra vredna su četiri milijarde honkonških dolara, a uključuju kaligrafiju predsedavajućeg Mao Cedunga, pet ekstremno vrednih starih markica, kao i revolucionarne predmete koji potiču sa glavnog kopna Kine.

Fu je član Hong Kong udruženja filatelista, a bio je u Kini kada su pljačkaši ušetali u njegovu zgradu, na silu otvorili gvozdenu kapiju i probili drvena vrata, unakazivši njegov stan. Prema navodima, Fu je stan u Hong Kongu koristio kao skladište, a uslovljen putnim restrikcijama nije mogao da ode u Hong Kong i da zvaničnu izjavu povodom pljačke.

Policijska istraga je otkrila da pljačka po svemu sudeći nije delo profesionalaca. Prema navodima, kako kažu iz policije, vrlo je moguće da su pljačkaši dobili informaciju da stanar nije u gradu i da u svom stanu drži vredne stvari. Policija trenutno traga za dve od tri osobe koje su viđene na bezbednosnim kamerama kako izlaze iz zgrade. Ne tako davno, Fu je organizovao izložbu Mao Cedung markica u Hong Kongu, prikazavši više od 200 vrednih predmeta iz svoje lične kolekcije.