Luksuzni automobili kao ptice selice: jedan saudijsk milijarder preselio svoje automobile u Evropu

Kada temperature u Saudijskoj Arabiji dostignu nesnosnih 50°C svakog leta, jedan milijarder i reli vozač, Jazid Al-Rajhi, transportuje svoj Bugatti Chiron i ogromni Mercedes G63 6X6 SUV u Evropu kako bi odmarao sa stilom...

Članovi kraljevskih porodica iz bogatih zemalja Bliskog Istoka znaju kako da uživaju na odmoru. Kada stigne vrela letnja sezona, ovi superbogati pojedinci preferiraju da pobegnu u različite delove Evrope i uživaju u prelepom vremenu. Da bi odmorili sa stilom i ostavili utisak gde god da odu, često prevoze svoje superautomobile i retke hiperautomobile na turističke destinacije u Evropi, a London, jug Francuske i Monako su njihove omiljene destinacije.

Jedan od takvih milijardera iz Bliskog Istoka je Jazid Al-Rajhi. Ovaj 41-godišnji biznismen iz Saudijske Arabije voli da provodi letnje mesece u Evropi i transportuje svoje luksuzne automobile u te zemlje putem ogromnih teretnih aviona. Poslednjih nekoliko godina, putuje sa svojim Bugatti Chiron i Mercedes G63 6X6 – dva retka automobila koja zasigurno privlače pažnju.

Jazid Al-Rajhi nije kao bilo koji drugi saudijski kraljević. Pored toga što je uspešan biznismen i preduzetnik, ovaj milijarder je i uspešan reli vozač sa ozbiljnim kredibilitetom. Rođen 30. septembra 1981. godine, Jazid je sin šeika Muhammeda bin Abdulaziza Al-Rajhija, saudijskog kraljevića koji je zajedno sa svojom braćom osnovao Al Rajhi Banku. To je jedna od najvećih islamskih banaka na svetu, sa 49 milijardi dolara u aktivi. Dok se Jazid veoma rano pridružio porodičnom biznisu, počeo je da se takmiči u Svetskom reli šampionatu i drugim međunarodnim reli događajima 2007. godine. Ne samo da je dvostruki FIA Svetski kup šampion, već je završio na postolju na renomiranom Dakar reliju 2022. godine. Jazid je postao prvi Saudijac i Arapin koji je pobedio na domaćem terenu u svojoj klasi i najmlađi takmičar koji je pobedio na etapi Dakar relija 2021. godine.

Godine 2022, pojavile su se slike njegovog Chiron i šestotočkaša G-Wagen kako se utovaraju na DHL teretni avion, spremni za transport u Grčku. Vrednost Jazidovog Chiron modela procenjuje se na oko 2,6 miliona dolara a automobil dolazi u prelepoj dvobojnoj kombinaciji izloženog crnog karbona i bele boje. Saudijski biznismen očigledno voli kombinaciju crne i bele boje, što se može videti i na njegovom masivnom SUV, koji je takođe završen u istim bojama. Mercedes je proizveo nešto više od 100 primeraka 6X6 G-Wagena između 2013. i 2015. godine.

Posebno korisničko vozilo zasnovano je na šestotočkašu vojne verzije Geländewagena razvijenoj za australijsku vojsku 2007. godine. Bilo je to najveće i drugo najskuplje terensko vozilo kompanije kada je lansirano. Jazidov 6X6 se ističe zahvaljujući aftermarket Öhlins suspenziji. Zamislite da ih vidite zajedno! Sigurno bi većina ljudi posegnula za svojim pametnim telefonima kako bi uslikala fotografije.

Luxury Experience