Legendarna haljina princeze Dajane na aukciji

Luksuzna aukcijska kuća Sotheby's objavila je u petak, da će 27. januara u Njujorku ponuditi večernju haljinu koja je nekada bila u vlasništvu princeze Dajane.

Raskošna haljina Viktora Edelštajna izrađena je od svilenog pliša, a pokojna princeza je nosila haljinu na čuvenom kraljevskom portretu iz 1991. godine, pored tadašnjeg princa Čarlsa. Dajana je takođe nosila haljinu, za koju se procenjuje da će biti prodata između 80.000 i 120.000 dolara, za izdanje Vanity Fair iz 1997. koje je snimio Mario Testino.

Edelštajn je haljinu dizajnirao za svoju jesenju kolekciju 1989. Izrađena je od svilenog pliša u ljubičastoj boji sa suknjom u obliku lale. Dizajner je navodno uključio obris tijare u svoju originalnu skicu, što sugeriše da je možda imao na umu Dajanu tokom kreiranja. Nakon što je haljina poklonjena princezi, Edelštajn je za nju dizajnirao haljine više od jedne decenije, od 1982. do 1993. godine.

Britanski portretista Daglas Harding Anderson je 1991. godine prikazao princezu Dajanu u balskoj haljini na slici koja je sada u fondu bolnice Royal Marsden. Princeza je često posećivala dobrotvornu organizaciju (koja se nalazi u Engleskoj i Velsu), podržala je njene napore kroz filantropiju i bila je predsednica. Do 1998. haljina je takođe bila predstavljena na lutkama princeze Dajane iz ograničenog izdanja Franklin Minta iz 1998. godine, kao deo kolekcije od 1.000 lutaka koje su nosile replike njenih najpoznatijih haljina. Ukupno 80 drugih haljina iz kolekcije zvezde kraljevskog stila prodato je na aukciji 1997. godine u korist Fonda bolnice Royal Marsden.

Večernja haljina koja je ponuđena ovog meseca deo je inauguracione aukcije Sotheby’s, nazvane „The One“, koja će takođe ponuditi dres Lebrona Džejmsa koji je nosio na NBA finalu 2013, za koji se procenjuje da će biti prodat za do 5 miliona dolara. Haljinu zainteresovani kupci mogu da pogledaju lično tokom izložbe Sotheby's Masters Week počevši od 21. januara.

One live aukcija će se održati 27. januara u Njujorku.

Luxury Experience