Kultni deo kinematografske istorije Ratova zvezda upravo je prodat na aukciji za milione

X-Wing Fighter koji se koristio u Ratovima zvezda Džordža Lukasa iz 1977. godine u epizodi „Nova nada“ nedavno je prodat za 2,3 miliona dolara na aukciji.

Xs-Wing je izmišljena svemirska letelica koju je proizvela Incom Corporation. U filmu, svemirskim brodom su upravljali Luk Skajvoker i Crvena eskadrila kada je Luk uništio Zvezdu smrti.

Model se razlikuje po tome što je jedini preživeli, netaknuti, „piro“ model X-Winga koji se koristi u klasiku Džordža Lukasa. „Piro“ modeli su napravljeni da budu razneti tokom snimanja, ali ovaj model je preživeo i sada je u rukama anonimnog (ali verovatno srećnog) kolekcionara. Procenjeno je da će minijaturni model koštati od 500.000 do milion dolara, ali je usledio rat nad licitacijama sa konačnom cenom od 2.375.000 dolara.

Četvorodnevna aukcija predstavljala je 1.800 lotova iz preko 600 različitih naslova i očekuje se da će prikupiti preko 9 miliona dolara.

„X-Wing je fantastičan deo istorije Ratova zvezda koji nikada ranije nije bio na aukciji. Postoji nekoliko fotografija iza kulisa koje su snimljene u studiju Light and Magic, a koje sjajno pokazuju baš ovaj model. Po ogrebotinama i bojama se tačno vidi da je ovo baš ta letelica iz 1976. godine“, oduševljen je Brendon Alidžer, izvršni direktor kompanije Propstore.

Ovo nije jedini komad iz Ratova zvezda koji je nedavno prodat za šokantnu sumu. Originalna, neotvorena VHS kopija Ratova zvezda iz 1984. je prodata za desetine hiljada dolara na aukciji.