Kultna slika Monea „Waterloo Bridge“ mogla bi da obori sve aukcijske rekorde

Ako ste oduvek želeli da se dočepate slike Kloda Monea, evo prilike da to učinite!

Umetnikova kultna verzija „Waterloo Bridge“ uskoro će se naći na aukciji za ogromnih 30,2 miliona dolara.

Remek-delo je poslednji put viđeno na aukciji 1939. i nalazi se u istoj porodičnoj kolekciji otkako je kupio Arde Bulova, predsednik kompanije Bulova Watch, 1951.godine. Slika je deo kultne serije od 41 slike „Waterloo Bridge“ koje je Mone naslikao između 1899-1904.

Od toga, 26 slika pripada javnim institucijama, uključujući Nacionalni muzej zapadne umetnosti u Tokiju, Buhrle fondacija u Cirihu, Umetnički institut u Čikagu, Nacionalnu galeriju umetnosti u Vašingtonu i Muzej umetnosti u Bernu, sa samo nekoliko odabranih za koje se zna da su u rukama privatnih kolekcionara.

Kako Christie's kaže, slika „oslikava trajni uticaj i poziciju Londona kao globalnog kulturnog centra i prikazuje dijalog između Londona i Pariza u istorijskom kanonu umetnosti.“

Kit Gil, šef impresionističke i moderne umetnosti u aukcijskoj kući Christie's u Londonu, koji prodaje umetničko delo, rekao je: „Slike iz londonske serije su verovatno neki od najpoznatijih pejzaža koje je naslikao. Mone nije mogao da pronađe ovu promenljivu svetlost i atmosferu nigde drugde u svetu. Slikao je na jugu Francuske, na obali Normandije, ali upravo u Londonu dostiže vrhunac svog impresionističkog talenta."

Na sličan način, Jusi Palkanen, globalni predsednik Christie's aukcijske kuće, dodao je: „Most Vaterlo u Londonu je inspirativna tema koja je dovela do proslavljene serije slika, od kojih većina krasi zidove velikih svetskih muzeja. Ovaj primer, koji je dugotrajno pozajmljen Muzeju umetnosti u Bazelu, karakterističan je po svom fantastičnom efektu jutarnje svetlosti dok sunce izlazi. To je poetsko remek-delo koje će zaokupiti maštu svetskih kolekcionara kada bude prikazano u Londonu 22. juna.

Slika „Waterloo Bridge, effet de brume“, biće na aukciji 28. juna u Londonu.