Kraljica Elizabeta II je preminula u 96. godini

Kraljica Elizabeta II preminula je u 96. godini, 8. septembra u Balmoralu, kraljevskom imanju u Škotskoj, saopštila je Bakingemska palata.

Njeno veličanstvo kraljica Elizabeta bila je vladajući monarh Ujedinjenog Kraljevstva 70 godina, oborivši rekord za najveći mandat bilo kog britanskog monarha. 2016. godine Elizabeta II je dobila titulu najstarijeg vladajućeg monarha na svetu.

Međutim, Njeno Veličanstvo je ostalo upamćeno ne samo po godinama njene vladavine, već i po njenim mudrim odlukama, veštini diplomatije, ljubavi prema svojoj zemlji i odličnom smislu za humor, koji ju je više puta spašavao u nezgodnim situacijama koje su se dešavale tokom zvaničnih sastanaka i događaja.

 

Elizabeta Druga, koja je stupila na tron 1952. godine, uvek je poštovala tradicije i zalagala se za očuvanje monarhije, ali se trudila da se prilagodi modernoj stvarnosti i da ide u korak sa vremenom, što joj je svakako odlično uspevalo.

Kraljica Elizabeta je uspela da održi ravnotežu unutar britanske kraljevske porodice i šire, kao i da maestralno reši aktuelne probleme i velike skandale, kojih je, nažalost, u poslednje vreme na pretek.

Većina britanskih građana do poslednjeg trenutka nije verovala da je kraljica teško bolesna – kraljica Elizabeta je vodila aktivan život, učestvovala je na zvaničnim događajima i sastancima, bavila se strateškim zadacima pred britanskom monarhijom, vozila automobilom, pa čak i jahala konja. Međutim, poslednjih meseci zdravlje Njenog Veličanstva se zaista pogoršalo, zbog čega je kraljica Elizabeta praktično prestala da se pojavljuje u javnosti.

Nakon zvanične potvrde smrti u Britaniji, proglašena je 12-dnevna žalost tokom koje će svi poslovni i društveni događaji biti otkazani. Takođe, berze, banke, koncertni prostori, pozorišta obustaviće svoje aktivnosti na neko vreme, a TV kanali će ukinuti sve zabavne programe i emisije. Osim toga, dan sahrane biće proglašen neradnim danom kako bi svi mogli da se oproste od kraljice.

Luxury Experience