Koliko zapravo vredi kruna britanske kraljice?

Kraljica Elizabeta jedna je od najintrigantnijih ličnosti na svetu. Njen život privukao je još veću pažnju javnosti nakon dokumentarnih filmova i Netfliksove serije „The Crown“.

Tokom svog krunisanja i u mnogim važnim prilikama, kraljica je viđena kako nosi svoju krunu, sačinjenu od dragulja i dragog kamenja iz celog sveta. Tačna cena ove krune nije poznata, ali stručnjaci su pokušali da je procene.

To je jedan od najprepoznatljivijih simbola kraljevske porodice u svetu, a sa stotinama godina kraljevske istorije i krunisanjem iza sebe, Kruna Svetog Edvarda je neprocenjivo nacionalno blago ... ali zaista, koliko zapravo vredi?

Kruna Svetog Edvarda napravljena je 1661. godine za Džordža III. Ima baršunastu ljubičastu kapu i traku od zlata sa ugrađenim poludragim kamenjem. Mnogi ne znaju da su dragulji zapravo pozajmljivani do 1900-ih. Unajmljeni dragulji su se vraćali nakon svakog krunisanja do 1911. godine, kada je kruna konačno trajno kreirana za krunisanje Džordža V.

SavingSpot je prikupio podatke o kruni i njenim draguljima iz retke kolekcionarske knjige. Zatim su koristili vodič i slike veličine dragulja Međunarodnog društva za dragulje kako bi procenili broj karata u draguljima i odredili njihovu težinu. Zlatne komponente su 22-karatne i koštaju oko 71.783 funte. Sami safiri koštaju 1,7 miliona funti. Ostali dragi kamen uključuje ametiste, turmalin, akvamarin i tako dalje. Naravno, sve su to procene zasnovane na stvarnoj ceni ovog kamenja. U stvarnosti, komponente imaju toliko istorijske vrednosti da je praktično nemoguće odrediti tačnu vrednost krune.

Ono što je posebno zanimljivo je da, uprkos izuzetno visokoj vrednosti, kruna zapravo nije osigurana, a ni ostali kraljevski nakit. Međutim, uprkos činjenici da nikada nisu zvanično vrednovani, ukupna vrednost krune se procenjuje na oko 3,5 milijardi funti.