Koliko košta jedina slika Vilijama Šekspira?

Umetničko delo slikara Roberta Pika iz elizabetanskog doba koje ponosno krasi Grosvenor House hotel u zapadnom Londonu, smatra se jedinom slikom Vilijema Šekspira, koja je nastala tokom njegovog života...

Anonimni vlasnik nudi ovo umetničko delo na prodaju privatnom pogodbom bez aukcije za skoro 12 miliona dolara. U razgovoru za The Guardian, istraživač Dankan Filips, pisac iz sveta umetnosti i antikviteta, rekao je: „Nikad nećemo saznati kako je Vilijam Šekspir izgledao. Ali kada pogledate dokaze o ovom portretu, on daleko nadmašuje svaku drugu sličnost s njim. Jedan istoričar je rekao da ako je iko ikada mogao da naslika Šekspira, to je Robert Pik. Šekspir i Pik su radili u istoj zgradi i dobro bi se poznavali.”

Slika, kupljena za 400 funti na aukciji 1975. godine, visila je u biblioteci veličanstvene kuće porodice Danbi na severu Engleske. Filips je dodao: „To je potpisano i datirano delo slikara portreta ozbiljnog statusa, sa vezama sa umetnikom koji je napravio sliku za Prvi folio. Slika je preživela poslednjih 400 godina gotovo netaknuta zahvaljujući tome što je bila u vlasništvu porodice Šekspirovih entuzijasta koji su je okačili u svojoj biblioteci. S druge strane, stručnjak za Šekspira, Majkl Dobson, odbacio je ideju da je na slici zaista čuveni Bard.

Ekspert je tvrdio: „To nije označeno kao portret Šekspira, koji bi sigurno insistirao da njegov grb bude u jednom uglu platna". Dodao je: „Ne liči ni na jedan od Šekspirovih portreta za koje je garantovala njegova porodica i prijatelji, na pogrebni spomenik u Stratfordu i na otisak na naslovnoj strani Prvog folija."

Dok je uzbuđenje gospodina Filipsa zbog slike gotovo opipljivo, Dobson striktno veruje da su samo dve Šekspirove slike validne; prva je gravura Martina Droešauta u Prvom foliju njegovih drama, objavljenom 1623. godine. Druga je slika na njegovom pogrebnom spomeniku u crkvi Svete Trojice u Stratfordu na Ejvonu. Na kraju, sve se svodi na to da bogati ljubitelj umetnosti smatra da su dokazi ubedljivi. Par miliona dolara oživeće zaboravljeno lice oca moderne engleske književnosti.

Luxury Experience