Koliko će novca dobiti tim koji pobedi na Svetskom prvenstvu u Kataru?

Četiri godine čekanja su se završile, Svetsko prvenstvo je tu i spremni smo za sjajne utakmice koje će osvojiti milione fudbalskih navijača širom sveta.

32 najbolje reprezentacije će se žestoko boriti na stadionima Katara, sa samo jednim ciljem: prestižnim trofejem. Za one koji ne znaju, trofej Svetskog kupa napravljen je od 18-karatnog zlata i najskuplji je sportski trofej na svetu, košta više od 250.000 evra. Tim koji ga osvoji sigurno će osvojiti slavu, ali će i na svoj račun doneti prilično veliku sumu novca.

Tačnije, prema pisanju stranih medija, svetskom šampionu pripašće novčana nagrada od skoro 42 miliona evra, dok će drugoplasirani dobiti oko 30 miliona evra. Koja god ekipa završi na trećem mestu, osvojiće blizu 27 miliona evra, dok će još 25 osvojiti četvrti na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Vredi napomenuti da je Svetsko prvenstvo u Kataru najskuplji turnir svih vremena, tako da je logično da je i novčana nagrada za pobednike povećana u odnosu na 2018. kada je Francuska dobila 38 miliona evra nakon osvajanja trofeja.

Ukupni troškovi održavanja Svetskog prvenstva 2022. su 220 milijardi evra, što je 20 puta više od troškova održavanja Svetskog prvenstva u Rusiji.

Luxury Experience