Koji milijarderi imaju najveći ugljenični otisak na svetu i zašto?

Bilo da ste milijarder ili ne, svi na osnovu ličnih navika emitujemo gasove sa efektom staklene bašte - na posao dolazimo kolima, na odmor idemo avionima i koristimo struju u svojim domovima.

Međutim, kada su milijarderi u pitanju, potrošnja energije može porasti do astronomskih nivoa jer oni često putuju avionima na posao, poseduju jahte ili imaju više kuća koje troše mnogo energije. Međutim, nisu svi milijarderi isti jer neki imaju veoma nizak ugljični otisak u poređenju sa drugima, prema nedavnoj studiji.

Studija koja je imala za cilj da analizira ugljenične otiske najbogatijih ljudi na svetu iznela je neke šokantne tvrdnje. Milijarderi širom sveta imaju ugljenični otisak koji može biti hiljadama puta veći od otiska prosečnih Amerikanaca. Istraživači su pripremili listu na kojoj se nalaze imena 20 milijardera kako bi izračunali njihov procenjeni doprinos gasova staklene bašte zahvaljujući dekadentnom načinu života koji uključuje jahte, avione i više vila. Studija je uzela u obzir samo njihove lične ugljenične otiske koji ne uključuju njihovo poslovanje.

Na samom vrhu liste i pobedivši sve sa ogromnom razlikom je ruski oligarh Roman Abramovič koji jedini ima ugljenični otisak od 33.859 tona CO2 godišnje i to je neverovatno veće od emisije mnogih nacija. Male ostrvske zemlje kao što su Tonga, Kiribati i Nauru imaju ugljenični otisak manji od 0,1 Mt (10.000 tona) CO2 godišnje. Za poređenje, prosečna osoba iz Kine (zemlja koja najviše zagađuje svet) ima ugljenični otisak od samo 6 tona godišnje.

Ono što je iznenađujuće je da je Abramovičev karbonski otisak znatno veći od svih ostalih na ovoj listi, uključujući tri najbogatija čoveka na svetu – Elona Maska, Džefa Bezosa i Bila Gejtsa.

Ugljenični otisak i klimatske promene

Klimatske promene su jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava čitavo čovečanstvo. Klimatski modeli naučnika daju sumornu sliku predviđanjem da će globalna prosečna temperatura na Zemlji porasti za čak 4°C u 21. veku ako se to pitanje ne reši. Prelazak na obnovljive izvore energije i brže usvajanje održive mobilnosti samo su neki od načina koje zemlje usvajaju da bi uspostavile kontrolu nad klimatskim promenama.

Štaviše, učinjeni su ogromni pokušaji da se proširi svest među ljudima o tome kako smanjiti ugljenični otisak. Dok svaki pojedinac mora podjednako da doprinese smanjenju svog ugljeničnog otiska kako bi se sprečile razorne klimatske promene, velika promena se može napraviti ako šačica milijardera promeni svoje navike.

Superjahte i njihov šokantan uticaj na životnu sredinu

Superjahta se smatra vrhuncem bogatstva. Mnogi svetski milijarderi su se posebno obogatili tokom pandemije. Samo u 2021. prodato je 887 superjahti, što je rezultiralo povećanjem 75% u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, superjahte su i najveći doprinosi zagađenju vazduha. Ekolozi tvrde da prosečna superjahta može da proizvede 1.500 puta više ugljenika od tipičnog porodičnog automobila. Uzimajući to u obzir, jasno nam je zašto je baš Abramovič na vrhu ove loše liste, budući da poseduje ne jednu već dve najveće superjahte na svetu koje proizvode razorne količine CO2 i druge gasove koji štete životnoj sredini.

Eclipse - 700 miliona dolara

Najveći doprinos Abramovičevom karbonskom otisku je njegova megajahta Eclipse. Metoda procene ugljeničnog otiska superjahte je analiza količine CO2 koju proizvode motori sa unutrašnjim sagorevanjem koji pokreću plovilo po nautičkoj milji, a zatim izračunavanje ukupnog zagađenja prouzrokovanog u jednoj godini upoređivanjem sa pomorskim podacima koji su javno dostupni. Studija tvrdi da je Eclipse proizvela neverovatnih 25.100 tona CO2 u 2018. U stvari, plovilo je izazvalo više zagađenja od onoga što u proseku doprinosi skoro 1700 Amerikanaca. Brojke su jednostavno zapanjujuće uprkos činjenici da je Eclipse jedna od najvećih superjahti na svetu sa 162,5 metara dužine. Procenjena na 700 miliona dolara, luksuzna jahta je izgrađena u Blohm+Voss brodogradilištu u Nemačkoj i isporučena je 2010.

Eclipse ima dizel-električni pogonski sistem napravljen od četiri MTU dizel motora, koji superjahti daje maksimalnu brzinu od 21,5 čvorova, brzinu krstarenja od 20,0 čvorova i maksimalni domet krstarenja od 6000 nautičkih milja. Eclipse može da primi do 36 gostiju u 18 kabina, sa 66 članova posade.

Solaris - 600 miliona dolara

Ono što je zanimljivo je da podaci za kreiranje liste iz 2018. godine, ne uključuju superjahtu Solaris. To je zato što je jahta od 600 miliona dolara isporučena prošle godine. Solaris meri nešto manje od 140 metara. Ovo nas tera da se zapitamo, šta ako dodamo procenjeni ugljenični otisak Solarisa na količinu koji već imamo? Možemo da vidimo da će se ukupni iznos povećati za najmanje još 20.000 tona CO2 godišnje, što će Abramovičev ukupan ugljenični otisak povećati na više od 50.000 tona godišnje.

Plovilo pokreće osam MTU dizel motora, što joj daje najveću brzinu od 18,0 čvorova i brzinu krstarenja od 15,0 čvorova. Dobija najsavremeniju bezbednost, uključujući radarski kontrolisan sistem za detekciju projektila, neprobojne prozore i oklopnu zaštitu. Superjahta može da primi 36 gostiju zajedno sa posadom od 66. Sama paluba vlasnika duga je 56 metara. Plovilo ima 16-metarski bazen sa bazom koja se može podići kako bi se područje pretvorilo u podijum za ples. 

Najskuplji privatni avion na svetu i flota manjih aviona

Abramovič takođe poseduje najskuplji privatni avion na svetu – Boeing 787-8 Dreamliner. Vazdušna letelica ima osnovnu cenu od 250 miliona dolara, dok dodatna prilagođavanja i oprema dodaju još 100 miliona dolara na cenu, što ukupno iznosi 350 miliona dolara.

Kabina je prilagođena za 50 putnika i završena prema ukusu milijardera, samo trpezarija može da primi 30 gostiju. Pored Dreamliner aviona, Abramovič ima i Gulfstream G650 vredan 65 miliona dolara. Takođe se veruje da Abramovič poseduje tri helikoptera, uključujući Erbas EC155 Dauphin i EC145. Procenjuje se da je CO2 proizveden od strane Abramovičeve flote oko 8500 tona godišnje. Iako je to ogroman broj, to je i dalje skoro trećina onoga što proizvede njegova Eclipse superjahta.

Prema ekspertima za klimu, svet će morati da smanji emisije ugljenika za polovinu do 2030. i da bude potpuno neutralan do 2050. ako želimo da ograničimo globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa. Postizanje tih uzvišenih ciljeva biće nemoguće ako ovi milijarderi ne shvate pustoš izazvanu njihovim luksuznim načinom života.