Kapetan superjahte koji je radio za Ruse otkriva čudne osobine milijardera

Superjahta je, po definiciji, luksuzna jahta sa profesionalnom posadom i dužinom većom od 25 metara. Nije tajna da su ova odlična plovila oličenje luksuza i vrhunski statusni simboli mnogih milijardera.

Ruska invazija na Ukrajinu otkrila je bogati način života milijardera, a njihove superjahte igraju ključnu ulogu u njihovom dobrom provodu. Kapetan superjahte koji je radio za bogate Ruse otkrio je neke veoma intrigantne detalje koji vas neće ostaviti ravnodušnim.

Uzbudljive priče su rezultat 15 godina provedenih na moru i rada za bogate Ruse. Prva stvar koju kapetan ističe je kako su većina bogatih pojedinaca ultra-tajnoviti. Bez obzira gde plove, na Karibima ili Mediteranu, vlasnici ne vole da se o tome mnogo zna i priča.

Ono što se dešava na jahti ostaje na jahti, što je obezbeđeno uz pomoć ugovora o čuvanju podataka koji obezbeđuju apsolutnu diskreciju dobro plaćenog osoblja. Ponekad, rekao je kapetan, može ići čak i do toga da zaposleni polažu test na detektoru laži kako bi dokazali da su se pridržavali zaveta tajnosti. Deljenje poslovnih dokumenata, fotografija, pa čak i crteža superjahti, sve je zabranjeno.

Kapetan je otkrio da bi objavljivanje fotografija jahte na društvenim mrežama mogao biti prekršaj, a razgovori sa medijima su strogo zabranjeni. Drugi ugovor pokazuje da zaposleni moraju da pristanu na poligrafsko testiranje detektora laži ako je potrebno, a još jedan insajder iz industrije je otkrio da članovi posade peru palube obučeni u Armani džempere od kašmira.

Anonimni kapetan koji je 20 godina radio kao član posade na superjahtama ispričao je priču o vlasniku superjahte „koji, slično velikom teniseru Ivanu Lendlu, nikada dvaput ne nosi istu majicu“. Zaposleni su dobili instrukcije da ih bace nakon samo jednog nošenja.  

Kada je reč o platama, mlađi članovi posade sa malo iskustva obično imaju 2700 dolara mesečno u džepu sa uključenim smeštajem u sobama i pansionu. Što se tiče starijih članova posade, poznato je da cenjeni kuvari zarađuju 27.000 dolara mesečno.

Kapetani superjahti koje se razmeću sa osobljem od 80 članova mogu da zarade i do 40.000 dolara mesečno. Sa tako lepim platama, strogo čuvanje tajne o avanturama na svom radnom mestu je cena koju vredi platiti.