JPMorgan je kupio nikl za 1,3 miliona dolara – a dobio kamenje

Očigledno je čak i cena kamenja naglo porasla...

Zamislite da imate milion dolara u banci, ali kada otvorite svoj trezor, otkrijete gomilu čokoladnih novčića. Pa, najveća američka banka je poslednja žrtva jedne od ovakvih prevara.

U onome što bi se moglo ispostaviti kao fijasko prevare bez presedana, američka banka JPMorgan Chase je upravo otkrila da su novčići vredni 1,3 miliona dolara koje je kupila pre nekoliko godina u stvari vreće kamenja.

Ako postoji neko u današnje vreme ko se plaši dana kada će biti u vrhu vesti, to su banke. Posle domino kolapsa proteklih dana, koji je ceo finansijski svet ostavio da treperi o adekvatnosti svojih rezervi, JP Morgan je suočen sa neprijatnim iznenađenjem.

Menadžment američkog giganta otkrio je da je možda bio žrtva neviđene prevare jer se ispostavilo da su 54 tone nikla, vredne 1,3 miliona dolara, koje je kupio, ništa drugo do vreće pune kamenja.

Fijasko je izašao na videlo kada je Londonska berza metala otkrila teret u skladištu u Roterdamu i saznala da se sadržaj razlikuje od onoga što je tržište tvrdilo. Za sada, međutim, nisu doneti jasni zaključci da li je reč o krađi, prevari ili jednostavnoj grešci.

Publikacija Business Insider prenosi, međutim, da skladište pripada logističkoj kompaniji Access World, koja je verovatno odgovorna za zbrku. Prema izjavi portparola kompanije, Access World potvrđuje da trenutno sprovodi istraživanja tereta nikla na svim potencijalnim lokacijama i takođe će angažovati geodete da pomognu u radu. U međuvremenu, na osnovu internih provera zaliha, informacije pokazuju da se radi o izolovanom slučaju koji uključuje skladište u Roterdamu.

Nikl je ruda koja se koristi u proizvodnji čelika, baterija za električna vozila, osovine za propelere čamaca i lopatice turbina, žice za električne gitare i američke novčiće od pet centi.

Tokom ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, došlo je do smanjenja ruskog izvoza nikla, što je dovelo do učetvorostručenja njegove cene za samo dva dana na 100.000 američkih dolara po toni. Londonska berza metala otkazala je ugovore vredne 3,9 milijardi dolara i obustavila trgovinu niklom na više od nedelju dana.

Luxury Experience