Još jedan slavni influenser iza rešetaka

Da li se sećate izreke ‘Ne veruj u sve što vidiš na filmu’, jer veći deo toga nije nikako istina…

Po svemu sudeći, u današnje vreme ona može biti prilagođena Instagramu. Influenseri su promenili način na koji planeta funkcioniše i kako svako od nas gleda na stvari. Njegov svet je vredan onoliko koliko lajkova dobiju na svojim fotografijama, dok mnogi influenseri zapravo neretko lažiraju svoje pratioce, komentare i sve ostalo. Nedavno, nigerijski Instagram influenser, Hushpuppi, uhapšen je u Dubaiju zbog sajber prevare, vredne 432 miliona dolara. Sada je još jedan influenser društvenih mreža, Džej Mazini, najpoznatiji po deljenju velikih suma novca nasumice, optužen za prevaru, navodno prevarivši svoje pratioce za Bitcoin vredan 2.5 miliona dolara.

Dvadesetpetogodišnja Instagram zvezda je navela svoje žrtve da mu šalju Bitcoin u zamenu za transfer novca, ali nikada im zapravo nije poslao novac. Influenser je imao skoro milion pratilaca pod imenom Jay Mazini, sa feedom koji je ispunjen video snimcima na kojima ga vidimo kako deli ogromne količine novca nepoznatim ljudima. Ta vrsta video snimaka svakako je privukla veliku količinu pažnje. Osim toga, njegov poduhvat urađen u saradnji sa reperom 50 Cent, kada su zajedno razdelili više od 30.000 dolara zaposlenima Burger Kinga u Kvinsu, u Njujorku, zaista je dospeo u žižu javnosti.

U januaru ove godine, influenser je počeo da pravi deli video snimke na svom Instagramu na kojima svojim pratiocima nudi otkup Bitkoina sa cenom koja je veća od tržišne za 3.5 do 5 posto. U februaru, trebalo je da plati 52.000 dolara za jedan Bitcoin, tada vredan 47.000 dolara. Kada žrtva pristane na transakciju, influenser im je slao dokumentaciju, uključujući i slike prenosa novca koje su bile lažne, a koje su na kraju i zavarale brojne ljude. Nažalost po žrtve, ostali su i bez Bitcoina i bez novca. Influenser je trenutno u pritvoru sa optužbama vezanim za teški napad, kidnapovanje, terorističke prednje i posedovanje oružja.

Dakle, na internetu, širom otvorite četvoro očiju!