Jedina fotografija Nila Armstronga na Mesecu odlazi na aukciju

Ljubitelji svemira mogu imati priliku da dodaju deo istorije svojoj kolekciji...

U julu 1969. američki astronauti Nil Armstrong i Baz Oldrin ušli su u istoriju svojom misijom Apolo 11 postavši prvi ljudi koji su hodali po Mesecu. Sada, ranije nepoznata fotografija sa čuvene šetnje po Mesecu ide na aukciju.

Bonhams je trenutno domaćin aukcije “Space Photography” koja uključuje retku fotografiju od 70 mm iz istorijske misije. Slika prikazuje Nila Armstronga kako pravi svoje prve korake na površini Meseca. Veruje se da je to jedina poznata Armstrongova fotografija iz misije koja je dostupna.

Prema stručnjacima aukcijske kuće, postoje fotografije Armstronga od 16 mm iz ove važne misije. Međutim, one su izvučene iz video snimaka koje je napravila Maurerova kamera za automatsko prikupljanje podataka. Procenjuje se da snimak vredi između 20.000 i 30.000 dolara.

Zbog neke pogrešne komunikacije, verovalo se da nema fotografija iz misije sve dok dva britanska istraživača - Hari Džon Filip Arnold i Kit Vilson - nisu naišla na snimak kroz nezavisnu istraživačku studiju. Vilson je kasnije objavio svoje nalaze u časopisu 1987. nakon što je potvrdio njihovu autentičnost.

„Na većini fotografija astronauta koje vidite iz Apolla 11 je Baz Odrin. Ali na kraju misije, Baz je uzeo kameru i brzo snimio Nila. Na to se zaboravilo nakon uspeha misije, a  ponovo je otkriveno tek osamdesetih“.

Ako ste zainteresovani da posedujete deo svemirske istorije, još uvek imate vremena da licitirate za istorijsku fotografiju putem Bonhamsove onlajn aukcije do 1. decembra.

Jedan mali korak za ljubitelje svemira mogao bi biti veliki skok za ozbiljne kolekcionare.

Luxury Experience