Izuzetno redak 101-karatni rubin predstavljen u Dubaiju

Kompanija Fura Gems sa sedištem u Dubaiju otkrila je najveći rubin na svetu.

Predstavljanje 101-karatnog rubina po imenu „Estrela de Fura“ odigralo se tokom sajma berze dijamanata u Dubaiju, čiji je domaćin bio Dubai Multi Commodities Centre. Almas toranj, u okviru Jumeirah Lake Towers, bio je mesto gde je otkriven ovaj prelepi dragoceni rubin. Kanadska komanija Fura Gems saopštila je da je 101-karatni rubin pronađen u regionu Kabo Delgado u severnom Mozambiku. Njegova živo-crvena nijansa čini ga izuzetno retkim, pored toga što je najveći.

Dev Šeti, osnivač i izvršni direktor Fura Gems, rekao je: „Ovo otkriće je pojava bez presedana i trenutak časti za nas u Furi i za Mozambik."

"Estrela de Fura rubin će verovatno dati intenzivnu, zasićenu crvenu boju kada se u potpunosti i pravilno fasetira sa adekvatnim proporcijama“, rekao je Daniel Nifeler, generalni direktor, Gubelin Gem Lab. „U poređenju sa većinom rubina, uključujući i one iz Burme, koji dostižu veličine veće od 5 karata, ovaj rubin je relativno bez vidljivih inkluzija. Uzimajući u obzir njegovu veoma veliku veličinu, živopisno-crvenu boju i karakteristike bistrine, možemo slobodno reći da poseduje izuzetan potencijal da postane jedan od najvećih visokokvalitetnih rubina koji je ikada viđen“, dodao je Nifeler.

Drugi značajni rubini u kolekcijama širom sveta dolaze sa značajnim nečistoćama, što im ne daje isti pijedestal kao 101-karatnom rubinu „Star of Fura“.

Dragulj će biti izložen u Dubaiju mesec dana pre nego što se uputi na privatnu aukciju u oktobru.

Luxury Experience