Iznenadna avantura u napuštenom dvorcu saudijskog kralja Faha: Priča o luksuzu koji je zaboravljen

Jedan jutjuber se krišom uvukao u napušteni milijarderski dvorac saudijskog kralja Fahda, ukrašen čistim zlatom i mermerom, poput raskošne replike Bele kuće, koja je imala potpuno opremljenu bolnicu, helidrom, bazene i fontane...

Među bogatim vladarima sveta, kraljevi Saudijske Arabije se ističu svojim izuzetnim bogatstvom, posedujući brojne palate širom sveta, od kojih neke s vremenom padaju u zaborav. Kralj Fahd, koji je bio vladar i premijer Saudijske Arabije od 1982. do svoje smrti 2005. godine, bio je jedan od njih.

Poznat kao jedan od najbogatijih ljudi na svetu u to vreme, vredan skoro 25 milijardi dolara 2002. godine, on je izgradio višemilionsku letnju kuću u Marbelji, mestu koje je osnivač moderne Saudijske Arabije s ljubavlju nazvao "zemljom blagoslovljenom od Alaha". Milijarder je često posećivao Mar-Mar palatu, unutar svog kompleksa Nahda izgrađenog 1980-ih godina.

Ono što je za njega bio odmor, za Marbelju se ispostavilo kao karneval. Njegova palata, prepuna mermera i zlata, bila je replika Bele kuće. Ovaj raskošni letnji raj bio je prostrano imanje od 80 hektara sa nekoliko luksuznih vila, bazena, heliodroma, privatnom klinikom i džamijom, među ostalim sadržajima.

Danas, skoro 20 godina kasnije, palata više nije slika veličanstvenosti. Zapravo, ona je postala struktura oskudice koja se ni na koji način ne čini povezanom s jednom od najbogatijih porodica na svetu, s procenjenom neto vrednošću od preko 1,4 biliona dolara.

Prema Daily Staru, Džejk Par, istraživač urbanih mesta, pronašao je ovu sada napuštenu letnju kuću pokojnog saudijskog kralja Fahda prepuštenu propadanju. Ona nije ni senka svoje nekadašnje slave. Iako je Par primetio da palatu obezbeđuju „psi” i „kraljevska straža”, nije nam jasno zašto porodica nije održavala njen izgled, budući da je ona bila njihova glavna vikendica i letnje utočište.

Kralj je u svoj svojoj kraljevskoj slavi sa čitavom flotom džambo aviona ovde svakog leta bio domaćin za ne manje od 3.000 članova porodice i osoblje od 500 ljudi. Prijatelji su bili smešteni u 300 hotelskih soba, dok je flota od 100 blistavih Mercedes modela stigla iz Nemačke kako bi im omogućila kretanje po gradu.

Kuća koja je nekada bila okarakterisana raskošnim enterijerima, kraljevskim detaljima, umetnošću i izobiljem aktivnosti, pronađena je potpuno iscrpljena, sa zidovima koji se ljušte, bačenim u neopozive dubine očaja.

Majstorski uređene sobe koje su nekada bile dom njegovih najdražih stvari sada su preplavljene grafitima i otpadom, sa razbijenim staklom po podovima. Uređene travnjake zamenio je korov, a bazen je dom odvratnog crnog mulja.

Ljubitelj raskošnih vodenih instalacija, kralj Fahd je ispod velikog stepeništa instalirao veoma grandiozan primerak; čak je imao jedan i u svom Boingu 747 vrednom 150 miliona dolara. Neke delove radnje i karakteristike još uvek ostaju kao morbidni podsetnik na srećne letnje dane koje je kraljevska porodica provodila u Marbelji.

Iako je saudijski kralj posetio samo četiri puta, Marbelja, grad sa gotovo 125.000 stanovnika tada, nije mogao podneti njegov gubitak. To je prirodno kada je jedna godišnja poseta kralja i njegove ogromne pratnje ubacila više od 90 miliona dolara (u 2005. godini) u ekonomiju Marbelje. Prema Andalucia.com, kralj je jednom ostavio napojnicu od 235.000 evra.

Kralj i njegovi gosti su stigli svojim privatnim avionima i jahtom Prince Abdulaziz dugom 482 stope, vrednom 100 miliona dolara, pre nego što su se uputili u kompleks Nahda, bacajući grad na južnoj obali Španije, Costa del Sol, u finansijski delirijum. Povodom smrti kralja Fahda, Marbelja je održala trodnevnu žalost i čak mu je posvetila javni vrt i ulicu. Polubrat i naslednik Fahda, kralj Abdulah, nije sledio bratov način života, što je možda razlog zašto je palata, ako je još uvek može tako nazvati, sada u takvom stanju propadanja.

Pogledajte galeriju

Luxury Experience