Influenseri gube jedno od svojih omiljenih okupljališta

Influenseri su poput dosadne armije društvenih mreža koji brojnim običnim i prosečnim ljudima kvare zadovoljstvo i dobar provod, pretvarajući određena mesta na našoj planeti u svoje lične scenografije za pravljenje dubokoumnih video snimaka i fotografija sa filozofskim, introspektivnim opisima…

Ovoga puta, vlast jednog grada rešila je da im stane na put. Gradski savet Honolulua odlučio je da izdvoji million dolara kako bi uništili zastrašujuću i ujedno najpopularniju stazu, odnosno čuvene Haiku Stepenice, popularnije nazvane Stairway to Heaven. Ova atrakcija, koja je nastala kao delo čoveka pre skoro 70 godina privlači oko 4.000 posetilaca svake godine, iako svakom od njih preti kazna od 1.000 dolara ako je koriste, jer je okarakterisana kao opasna. Ikonično stepenište nastalo je 1940.godine kao delo američke mornarice, koji su ga konstruisali kako bi došli do tajne vojne baze korišćene tokom II svetskog rata. Nikada nije imalo namenu kao turistička atrakcija ili mesto rekreacione šetnje, a sadrži čak 3.922 stepenika koja su ugrađena u Oahu Koolau planinski lanac.

Osećaj dodirivanja oblaka je nezamenljivo uzbuđenje, koje ne možete osetiti u zabavnim parkovima. Uklanjanje ovog stepeništa je tema o kojoj se raspravlja već decenijama unazad. Ipak, bez značajnih katastrofa koje su ovde dokumentovane, osim srčanog udara pevača i komičara Frica Hasenpuša 2012, vlasti nisu imale pravi povod da ih uklone. Gradski savet Honolulua jednoglasno je izglasao rezoluciju za uklanjanje stepeništa, kako bi se onemogućilo upadanje na zaštićeni posed, smanjilo ometanje lokalnih stanovnika, poboljšala javna bezbednost i uklonila mogućnost potencijalne odgovornosti grada usled npovrede.

Ipak, brojni ljudi se protive ovoj odluci, smatrajući stepenište javnim blagom i neprocenjivom destinacijom koja privlači veliki broj turista svake godine. Šta će se sa njima na kraju desiti, ostaje da vidimo.