Grand Theft Auto 6: Zašto će GTA 6 biti najskuplja video igra u istoriji

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TEG (@theexpertgamers)

Procenjuje se da će video igra Grand Theft Auto 6 kompanije Rockstar Games i Take-Two Interactive Software postati najskuplja video igra u istoriji, jer će njen budžet za proizvodnju daleko premašiti 500 miliona dolara.

Nedavna odluka Komisije za konkurenciju Ujedinjenog Kraljevstva iznela je na videlo neke prilično fascinantne informacije o finansijama industrije igara. A prema nekima od njih, dugo očekivana Grand Theft Auto 6 Rockstar Games i Take-Two Interactive Software mogla bi potencijalno postati najskuplja video igra ikada napravljena.

Pre pet godina, tipična izdanja video igara za konzole/PC imala su razvojne budžete u rasponu od 50 do 150 miliona dolara, prema istraživanjima. Sada, naslovi predviđeni za objavljivanje u 2024-2025 imaju razvojni budžet koji se približava cifri od 200 miliona dolara ili više.

Call of Duty, na primer, obično zahteva razvojne budžete veće od 300 miliona dolara, dok se za GTA 6 i neke druge igre očekuje da će lako premašiti 250 miliona dolara.

Veliki studio za video igre, čiji je identitet namerno sakriven iz izveštaja, tvrdi da razvoj velike franšize može koštati čak 660 miliona dolara za stvarni proizvod i 550 miliona dolara za marketing - govorimo o projektu vrednom milijardu dolara.

Uzimajući u obzir ogromnu privlačnost nove verzije Grand Theft Auto (za koju se priča da sadrži neverovatno ekspanzivnu akcionu mapu zasnovanu na prethodnim GTA igrama) i velike marketinške investicije koje dolaze sa njom, lako je shvatiti zašto popularni Jutjuberi tvrde da će Grand Theft Auto 6 postati najskuplja video igra u istoriji igara.

Naravno, potrošnja nije neuobičajena za Rockstar Games i Take-Two Interactive Software, koji su izračunali šta mogu da očekuju od tržišta. GTA 5 je uspeo da zaradi preko 800 miliona dolara samo od svog prvog dana objavljivanja i nastavlja da to čini kroz ponovna izdanja sledeće generacije, dok GTA Online beleži već deceniju prihod od svog lansiranja.

U vreme pisanja ovog teksta, najskuplje igre svih vremena su sledeće (cifre su samo za razvojne budžete):

Star Citizen – 543 miliona dolara (Cloud Imperium Games)

Destiny – 500 miliona dolara (Activision Blizzard)

Cyberpunk 2077 – 316 miliona dolara (CD Projekt SA)

Call of Duty 2: Modern Warfare – 250 miliona dolara (Activision Blizzard)

Final Fantasy VII – 145 miliona dolara (Square Enix)

Luxury Experience