Gde je postavljen prvi semafor za kamile?

Pomislićete da je u pitanju Saudijska Arabija ili Egipat, ali zapravo niste ni blizu…

Od hrane do infrastructure, Kina je poznata po svojim neobičnim i interesantnim rešenjima. Nastavljajući trend koji ponekad zbunjuje čitav svet, Kina je pre nekoliko dana ceremonijalno otkrila prvi semafor za kamile, nadomak Dunhuang grada u Gansu provinciji.

Kako stoji u objašnjenju, semafori su pre svega namenjeni turistima koji ovaj deo sveta posećuju da bi jahali kamile, a pomoći će im da izbegnu sudare i nezgode, koji se, verovali ili ne, događaju češće njego što bi vam ikada palo na pamet. Uz pomoć semafora, i prolaznici i životinje će biti savršeno bezbedni.

Signal postaje zelene boje kada životinje mogu preći put, odnosno crvene kada treba da se zaustave, što znači da savršeno odgovaraju našim “ljudskim” znacima. Prema ECNS, kineskim državnim medijima, problem koji je doveo do kreiranja ovog semafora jeste činjenica da su se staze za šetanje često sekle sa kamiljim stazama. Kako bi se izborili sa tim problemom, radnici su napravili otvor u stazi i odvojili deo samo za kamile, dok semafor upravlja protokom saobraćaja na novoj raskrsnici.

Kako veruju kineske vlasti, ovi čudni semafori, do sada neviđeni u čitavom svetu, postaće turistička atrakcija sami po sebi!