Francuzi menjaju izgled Ajfelovog tornja

Kao što i sami znate, Olimpijske igre su zaista važna stvar, a Pariz se po svemu sudeći slaže sa nama…

Za događaj koji će se održati 2024.godine, ikonično obeležje grada, Ajfelov toranj, biće obojen tonovima zlata, a prema navodima, taj proces renovacije biće najskuplji u istoriji tornja, dugoj 130 godina. Komentarišući ambiciozni poduhvat, Pjer-Antoan Gatije, glavni arhitekta istorijskih spomenika Francuske, izjavio je: “Zašto je Gustav Ajfel odabrao žućkasto-braon boju? Verovatno da bi čuveni toranj bio eho čitavog Pariza, sa kućama koje su napravljene od kamena sličnih tonova”.

Slično tome, izjavio je Patrik Branko Ruvio, CEO kompanije koja upravlja tornjem: “Podarićemo tornju nešto više zlatnu nijansu u odnosu na postojeću, pred sam početak Olimpijade”.

Ukupno devetnaest slojeva farbe će biti skinuto sa čuvenog tornja pre nego što dobije svoj novi zlatni izgled. Renoviranje će početi ove godine, a ako sve bude išlo po planu, biće završeno već 2022., sa procenjenim troškovima u visini od 60 miliona dolara. Ovaj spomenik će većim delom služiti kao savršena pozadina trijatlona i takmičenja u plivanju na otvorenom, dok će se nekoliko događaja i koncerata održati u njegovoj blizini. Verujemo da će biti pravi spektakl!