Francuz ostavio svoje nasledstvo mačkama

Umetnička kolekcija Ermitaž muzeja možda je jedna od najimpresivnijih u čitavom svetu, ali ipak, mnogim posetiocima, mačke koje žive unutar muzeja ostavljaju daleko snažniji utisak…

Jedan od njih ih je, verovali ili ne, uključio u svoj testament. Mačke su ostavile snažan utisak na Francuza, Kristofa Botara, koji je bio toliko intenzivan da je on odlučio da im pokloni deo svog bogatstva kroz svoj testament.

“Mačke imaju svoje pokrovitelje. Skoro, neko iz Francuske je donirao malu sumu novca našim mačkama, i trenutno sa advokatima gledamo šta se tu zapravo dešava. Zaista lep potez”, izjavio je Mihail Pjotrovski.

Svih pedeset mačaka trenutno žive u jednom od podruma Ermitaža, igrajući ulogu zvaničnih muzejskih lovaca na miševe. Iako su one deo esencijalnog osoblja, mačke se izdržavaju uz pomoć donacija, zbog čega je Botarov poklon bio više potreba nego luksuz.

“Čovek je preminuo i podelio je svoje nasledstvo između bliskih rođaka, francuske organizacije za očuvanje prirodne sredine i naših mačaka”, izjavila je portparol mačaka, Marija Haltunen. Kako saznajemo, Ermitaž je dobio vesti o nasledstvu tokom leta, dok se sada obavljaju poslednji koraci u neverovatnom transferu.

Za sada, Botarovo zanimanje i njegova veza sa muzejem i krznenim osobljem nije poznata, mada predstavnici Ermitaža veruju da je on bio obični, skromni čovek. Takođe, nije poznato ni da li je ovaj Francuz ikada posetio slavni muzej!

Inače, mačke su stalni stanari Ermitaža od 18.veka, kada je carica Elizabeta Petrovna naručila njihov dolazak, kako bi se izborila sa najezdom miševa. Nakon skoro 200 godina udobnog postojanja, mačke su bile žrtve opsade Lenjingrada. Nakon II svetskog rata, dve kočije pune mačaka stigle su iz Sankt Peterburga i drugih mesta u SSSR kako bi ponovo dobile svoju ulogu u čuvenom muzeju.

Zbog posledica i pretnje korona virusa, Ermitaž muzej je ponovo zatvorio svoja vrata za posetioce, pa ćete morati biti strpljivi ukoliko želite da se upoznate sa njegovim mačkama, ali možete biti njihov pokrovitelj poput Botara, ukoliko kontaktirate sam muzej.