Francuski baget poneo novu titulu

Pored vina, šampanjca i nepretencioznog stila, Francuzi su poznati po svom bagetu, koji je konačno dobio zasluženo zvanje “nematerijalne kulturne baštine”…

Hleb — koji je prema navodima prvi put napravio 1839. godine pekar rođen u Beču po imenu August Zang, uprkos tome što drugi veruju da ga je Napoleon prvi naručio za svoje vojnike — smatran je od takvog kulturnog značaja za Francusku i ostatak sveta zbog zanatskih kvaliteta i uticaja u pekarskom svetu.

Šefica Uneska Odri Asulej rekla je da „[to] slavi francuski način života“. Ona je dodala: „Baget je svakodnevni ritual, strukturni element obroka, sinonim za deljenje i druženje. Važno je da ove veštine i društvene navike nastave da postoje i u budućnosti.”

Cenjen zbog „zanatskog znanja i kulture baget hleba“, baget se sada nalazi na listi pored drugih regionalnih tradicija poput autentičnog kineskog pravljenja čaja.

Luxury Experience