Džordanova "omražena" jakna sa Olimpijade '92 je na aukciji

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HYPEBEAST (@hypebeast)

Legendarna jakna Majkla Džordana iz španskog olimpijskog „tima snova“ 1992. je na aukciji. Procenjuje se da će jakna sa potpisom NBA legende koštati do 3 miliona dolara.

1991.godine, spisak za mušku košarkašku reprezentaciju SAD bio je prepun MVP, sa Majklom Džordanom i Skotijem Pipenom u najboljim godinama. Ljubitelji sporta smatraju da je ovo "najveći tim koji je ikada sastavljen". Tim od 12 članova osvojio je, očekivano, zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1992. u Barseloni. Danas, trideset godina kasnije, na prodaju je jakna koju je Majkl Džordan nosio prilikom dobijanja svoje medalje.

Istorijska jakna je ukrašena američkom zastavom, u crvenoj, beloj i plavoj šemi boja sa klasičnim zvezdama i prugama. Međutim, element koji ovu odeću čini poželjnim kolekcionarskim predmetom je Džordanov potpis na levom delu grudi. Džordan je bio odlučno protiv nošenja jakne, jer je bio odan brendu Nike. Harvi Šiler, izvršni direktor Olimpijskog komiteta Sjedinjenih Država u to vreme, nije dozvolio američkim sportistima da primaju medalje ako ne nose Reebok opremu. Kao rezultat toga, šestostruki NBA šampion je prkosno prebacio američku zastavu preko svog desnog ramena tokom ceremonije kako bi sprečio da se pojavi logo brenda.

Prema Sotheby's aukcijskoj kući, Džordan je nakon ceremonije dodele nagrada bacio jaknu Brajanu Mekintajru i rekao: "Sigurno mi ne treba ovo". Džordan je ponovio svoju frustraciju Šilerovom odlukom u Netfliksovom dokumentarcu „Poslednji ples” skoro tri decenije kasnije.

Uprkos drami, jakna ostaje važan deo sportske istorije. To je podsetnik na Džordanov neverovatan nastup na Olimpijskim igrama '92. i kako je Dream Team pomogao popularizaciji profesionalne košarke.

Očekuje se da će se konačna cena jakne kretati od milion do tri miliona dolara na onlajn aukciji koja je počela 11. maja i koja će se završiti 28. juna u 19 časova. Jakna će takođe biti izložena u Njujorku od 24. do 28. juna.

Luxury Experience