Džef Bezos odlazi u svemir!

Milijarder, najbogatiji čovek sveta i osnivač kompanije Amazon, podelio je video na svom Instagram nalogu, objavljujući vesti da će se uskoro otisnuti u svemirsku avanturu u prvom letu sa posadom u njegovom Blue Origin New Shepard raketnom brodu. Sa zakazanim datumom poletanja iz Teksasa, za koji je odabran 20.jul, Bezos će u društvu svog brata Marka i pobednika aukcije koja se održava za još jedno mesto, krenuti u nove osvajačke pohode. Kako saznajemo, najviša ponuda za civilnu kartu za svemir iznosila je 2.8 miliona dolara kada je Bezos najavio svje planove, ali je skočila na 3.2 miliona dolara, nakon objave video snimka.

"Želim da budem deo ovog leta, jer je to nešto što sam želeo čitavog života", rekao je u videu. Dvadeseti jul je takođe pedeset druga godišnjica Apollo 11 sletanja na Mesec, što čitavu priču čini još posebnijom. Milijarder će takođe napustiti svoju vodeću poziciju u kompaniji Amazon samo dve nedelje pre leta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

Inače, kompaniju Blue Origin je Bezos osnovao 2000.godine, a veći deo finansiranja tehnologije, razvoja i operacija potekao je iz njegovog privatnog fonda. Kompanija je testirala letove bez posade od 2012.godine i uspešno je izvela više od deset. Kako saznajemo, raketa koja će prevoziti Bezosa i njegovog brata neće otići u daleki svemir, već će se popeti do suborbitalne tačke, na visini od 106,680 kilometara. Let će trajati 11 minuta, dok će putnici unutar rakete nekoliko minuta provesti u uslovima nulte gravitacije i u uživanju u neverovatnom pogledu na našu planetu, pre nego što se vrate nazad na čvrsto tlo.

Ako sve bude išlo po planu, Bezos će pobediti Elona Maska i Ričarda Brensona i poneće titulu prvog milijardera koji je odleteo u svemir sopstvenom letelicom.